Đaci Nakova učestvovali u ekološkoj akciji

Foto: KikindaOnline

Đaci OŠ “Petar Kočić“, iz Nakova u Kikindi, su zajedno sa njihovim učiteljicama i nastavnicama posadili 86 sadnica mlečnog i gorskog javora i sibirskog bresta.

Ekološkoj akciji, pored ostalih, prisustvovao je i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Sadni materijal obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i JP „Vojvodina šume“.

„Ovo je nastavak kontinuirane akcije pošumljavanja, a malo je poznato da su Kikinda i severni Banat najnepošumljeniji delovi naše zemlje i Evrope, pa zato svaka nova zasađena mladica može samo da poboljša našu ekološku sliku“, rekao je gradonačelnik.

Moglo se primetiti da su deca sa velikim entuzijazmom učestvovala u sadnji i da su pažljivo slušala zašto je važno da svi zajedno čuvamo životnu sredinu. Bio je to jedan ekološki čas.

Lukač je potvrdio da se za pošumljavanje Kikinde i okoline izdvajaju sredstva iz budžeta, ali i da lokalna samouprava konkuriše kod nadležnih pokrajinskih i republičkih organa.

Brankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, rekla je kako Kikinđani dobro znaju koliko su im potrebne šume.

Foto: KikindaOnline

„Školska šuma će brzo dobiti svoj pravi izgled, jer su zasađena stabla stara četiri godine. Đaci su najbolji pokazatelj na kome treba da ostane briga o šumama, a slične akcije ponovićemo u Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju i Subotici. Pokrajinski sekretarijat je opredelio Kikindi oko 600 sadnica“, rekla je Tabak.

Preostale mladice poslužiće da se popuni zelenilo na Gradskom trgu, a sadiće se i na Gradskom stadionu, u Školskom i Dečijem dispanzeru, u Banatskoj Topoli, Sajanu i na još nekim lokacijama.

Milan Majstorović, predsednik MZ Nakovo, rekao je da je na inicijativu grupe meštana odlučeno da se školska šuma posadi baš na ovom mestu. Do sada je u Nakovu pošumljeno oko sedam hektara, a preostala su još tri.

Foto: Grad Sombor

„Mladice su našle svoje mesto i na nekadašnjoj deponiji gde je zasađeno 1.500 sadnica, dok su prostor na kojem je zasađena školska šuma rekultivisan od strane meštana“, rekao je Majstorović.

Nisu bili vredni samo Kikinđani, i u Somboru su u utorak bili vredni.

Radnici Odeljenja za održavanje parkovskog i javnog zelenila JKP „Zelenilo“ u Somboru su u novom gradskom naselju Nova Selenča posadili 33 sadnice javora, čime je započela sadnja u ovom delu grada.

Ozelenjavanje gradskog bloka planirano je u etapama, a nadležni kažu da bi na ovom mestu trebalo da bude posađeno oko 200 sadnica. U cilju zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena, na teritoriji grada i svih 15 naseljenih mesta aktivno se sprovode sadnje kako vetrozaštitnih pojasa, tako i ozelenjavanja javnih površina.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti