Pet načina kako da smanjite račun za struju 

Foto-ilustracija: Unsplash (Frank Zhang)

Struja u Srbiji je od 1. februara skuplja za 3,4 odsto, što znači da ukoliko račun za struju iznosi 3.000 dinara, sa poskupljenjem on će biti veći za oko 150 dinara.

Osim struje, poskupeli su i prehrambeni proizvodi, pretplata za RTS, zato većina nas razmišlja o tome kako i na koji način najviše uštedeti.

Pripremili smo vam nekoliko korisnih saveta kako da uštedite električnu energiju.

Sijalice – mnogi su uvereni u to da su sijalice mali potrošači, ali ukoliko je nekoliko sijalica, istovremeno i bez potrebe uključeno, potrošnja električne energije raste. Kada sabarete koliko struje je ovako potrošeno primetićete da to i nije tako mala stavka.

Ukoliko i dalje koristite stare sijalice, zamenite ih štednim koje troše i do četiri puta manje energije nego obične. Ove sijalice su skuplje od običnih, ali je njihov vek trajanja duži. 

Isključite iz struje aparate koje ne koristite – većina nas ne isključuje punjače iz struje, što je velika greška. Iako je u ovim slučajevima potrošnja struje mala, ona ipak postoji. Prema nekim podacima, čak 70 odsto električne energije uređaji troše kada su ugašeni, ali nisu isključeni iz struje. Zato iz struje isključite sve punjače i aparate koje ne koristite.

Kuvanje na struju – najbolje koristiti šerpe sa debljim dnom koje čuvaju energiju i u njima se hrana brže sprema. Takođe, koristite odgovarajuće poklopce, jer tako toplota ostaje u posudi. Važno je da šerpa bude odgovarajuća za ringlu na kojoj se kuva, jer se tako u potpunosti koristi energije, što znači da se i štedi struja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ukoliko često koristite rernu za spremanje hrane, znate da u njoj u istom trenutku možete peći dva jela, što će uštedeti i struju i vreme potrebno za pripremu hrane. I rernu i ringlu treba ranije isključiti jer sačuvaju dovoljno toplote koja je potrebna da se jelo do kraja spremi.

Bojleri – upravo su bojleri veliki potrošači električne energije, ali ukoliko racionalno koristite toplu vodu i pazite kada ih uključujete, možete prepoloviti račun za struju. Najbolje da ih uključujete samo tokom perioda kada je jeftina struja, isključujte ih kada niste duži period u stanu i redovno čistite kamenac.

Kada se kupate ili perete ruke, prvo pustite hladnu vodu, pa onda polako puštajte toplu. Ukoliko vam je baterija podešena na sredinu između tople i hladne vode, svaki put kada pustite vodu iz bojlera kreće i topla voda, u tom slučaju grejač se automatski uključuje kako bi nadoknadio manjak tople vode. Često se dešava da ste zatvorili vodu, a topla nije ni došla do slavine, a bojler je povukao struju, što znatno utiče na potrošnju.

Mašine za pranje sudova i veša – obe su veliki potrošači električne energije. Zato je najbolje da ih uključujete kada su pune i da to radite kada je jeftina struja. Ukoliko odeća nije preterano prljava, operite je na nižoj temperaturi, a energiju ćete uštedeti i ako ne koristite program za pretpranje veša.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti