Novi Sad dobio 90 miliona dinara za tri projekta koja će poboljšati kvalitet vazduha

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je u sredu u Novom Sadu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem o dinamici tri projekta za uvođenje modernog zalivnog sistema u Futoškom i Limanskom parku i na delu Bulevara Evrope, koji će, po realizaciji, Novosađanima poboljšati ne samo izgled grada, već će doprineti i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Za sufinansiranje tri projekta za zelenije parkove i gradske zone, Ministarstvo je opredelilo 90 miliona dinara.

„U Novom Sadu je u prethodnih nekoliko godina uočen problem sušenja stabala, i zato smo, u saradnji sa rukovodstvom Grada, odlučili da reagujemo tako što ćemo sufinansirati projekte za uvođenje savremenih zalivnih sistema. Cilj kojem težimo je da i u budućnosti podržavamo projekte koji nas približavaju evropskim standardima“, rekla je ministarka Vujović.

Grad Novi Sad učestvuje u finansiranju ovih projekata sa iznosom od 31,7 miliona, dok će za te svrhe iz budžeta JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad biti utrošeno 1,4 miliona dinara.

Vujović i Vučević su, nakon sastanka, obišli novu crpnu stanicu u Novom Sadu.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

„Ušli smo u međudržavni sporazum sa ino-finansierima za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, ali i 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sadu. U te svrhe planirano je 140 miliona evra“, naglasio je gradonačelnik Vučević, nakon obilaska.

Kako je rekao, izgradnju crpne stanice je finansirao Grad sa gotovo milijardu dinara, kao najavu velikih komunalnih projekata koji se rade sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarka Vujović je istakla da će po realizaciji ovog važnog projekta 95 odsto teritorije Novog Sada biti pokriveno primarnom i sekundarnom kanalizacionom mrežom, što će značajno uticati na životnu sredinu.

„Još jedan značajan poduhvat u Novom Sadu, na kojem radimo, jeste izrada projektne dokumentacije za regionalni centar za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti sedam opština“, izjavila je resorna ministarka.

Prema njenim rečima, Grad Novi Sad je ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divljih deponija. Na sastanku je dogovoreno da se, po obavljenom poslu pojača kontrola, kako jednom uklonjene deponije ne bi ponovo nastajale.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tri konkursa za lokalne samouprave  ne bi li motivisalo građane da doprinesu u borbi za čist vazduh. Rok za prijavu na sva tri konkursa je bio 16. februar 2021. godine, a jednim konkursom opredeljeno je 200 miliona dinara za obnovu starih kotlarnica, čime će se smanjiti zagađenje vazduha, za drugi konkurs obezbeđeno je 100 miliona dinara za projekte sufinansiranja smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, a za treći konkurs predviđeno je 100 miliona dinara za pošumljavanje.

Pravo da se prijave na sve raspisane konkurse imali su svi gradovi, opštine i gradske opštine u Srbiji. Konkursima je predviđeno da Ministarstvo zaštite životne sredine finansira 80 odsto opravdanih troškova projekta, dok učešće korisnika iznosi 20 odsto.

Projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i eUprave, u roku od najviše 60 dana od isteka roka za prijavu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti