HEP rekonstruiše hidroelektrane u vrednosti od 520 miliona evra

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

HEP-Proizvodnja i kompanije iz grupe Končar zaključile su ugovor o zameni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj (GHE Senj), vredan 45 miliona evra, navodi se na sajtu Hrvatske elektroprivrede (HEP)

Rekonstrukcija i revitalizacije HE Senj je deo ciklusa rekonstrukcije, dogradnje i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana, ukupne vrednosti 520 miliona evra. Ovim investicijskim ciklusom, koji je započet 2012. godine, obuhvaćeno je 12 od ukupno 26 HEP-ovih hidroelektrana, a do danas je dovršena revitalizacija tri hidroelektrane, među kojima se ističe HE Zakučac.

Ugovor o zameni primarne opreme u HE Senj potpisali su Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnja, a u ime zajednice ponuđača Željko Tukša, predsednik Uprave Končar -Inženjering za energetiku i transport, i Ante Elez, predsednik Uprave Končar – Generatori i motori. Ovaj ugovor pokriva sve tri celine (A, B i C), a radovi će trajati od 2022.do 2026. godine.

„Ovo je sofisticirana projektna aktivnost u izgradnji i upravljanju elektroenergetskim sistemima koji decenijama zahtevaju posebna znanja brušena u kompanijama Končar i HEP “, rekao je ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić

HE Senj nalazi se sedam kilometara južno od grada Senja, nedaleko od Svetog Jurja, a puštena je u rad 1965. godine. Ukupni raspoloživi kapacitet elektrane je 216 MW, a prosečna godišnja proizvodnja je 970 GWh, što je oko 20 odsto proizvodnje hidroelektrana u Hrvatskoj, odnosno 10 odsto ukupne proizvodnje HEP-a.

Uz postojeću HE Senj, HEP namjerava da izgradi i hidroelektranu Senj 2. Reč je, uz HES Kosinj, o drugom delu projekta dogradnje Hidroenergetskog sistema Senj, koji je ujedno i najveći projekt HEP-a od osamostaljenja Hrvatske.

„Važno je naglasiti, što dokazuje današnji događaj, da u svim aktivnostima održavanja i ulaganjima u postojeće hidroelektrane hrvatske kompanije učestvuju u najvećoj mogućoj meri. Od 3,9 milijardi kuna (520 miliona evra) koje ulažemo u rekonstrukciju i revitalizaciju naših hidroelektrana, većina sredstava ostaje u Hrvatskoj, što potvrđuje pokretačku ulogu HEP-a u hrvatskoj ekonomiji „, rekao je direktor HEP-a Frane Barbarić.

Ukupna vrednost projekta rekonstrukcije i revitalizacije HE Senj iznosi 74 miliona evra, a do sada je ugrađena oprema i izvršeni su radovi u vrednosti 11 miliona evra. Rekonstrukcijom HE Senj instalirana snaga elektrane će se povećati za 20 MW, što će omogućiti povećanje godišnje proizvodnje od minimalno 50 miliona KWh.

Uz povećanje pouzdanosti i raspoloživosti pogona, životni vek elektrane produžiće se za narednih 50 godina i smanjiti troškove održavanja i vođenja pogona.

U toku je revitalizacija pet hidroelektrana, među kojima se, uz HE Senj, ističe i revitalizacija HE Varaždin, a u pripremi je revitalizacija još četiri hidroelektrane pri čemu se najveće ulaganje planira u HE Orlovac.

Osim što će se 12 hidroelektrana modernizirati u skladu s najnovijim tehnološkim rešenjima i zahtevima zaštite životne sredine, bitan rezultat ovog investicijskog ciklusa biće povećanje ukupne snage hidroelektrana za 170 MW i povećanje godišnje proizvodnje električne energije za 330 miliona KWh.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti