Rezultati izgradnje hidroelektrane na Drini vidljivi do kraja godine

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Zajednički cilj Srbije i Republike Srpske je brža realizacija projekata koji dovode do povezivanja u oblasti energetike, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, i dodala da oni doprinose napretku čitavog regiona.

Nakon današnjeg sastanka sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, Mihajlović je navela da je izgradnja hidroelektrana na gornjem toku Drine značajna ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za čitav region.

Izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije projekat je od regionalnog značaja.

U prethodnom periodu su u resoru saobraćaja završeni ili započeti mnogi zajednički projekti sa Republikom Srpskom, od izgradnje mosta Bratoljub, preko auto-puta Sremska Rača–Kuzmin, do projekta novog aerodroma u Trebinju.

Ministarka je navela i da je planirana izgradnja gasne interkonekcije koja će povezati RS na gasovod Balkanski tok, čija je investiciona vrednost 47 miliona evra, kao i da će u narednih sedam do deset dana biti potpisan sporazum između „Srbijagasa“ i gasne kompanije iz RS u vezi sa gasifikacijom na teritoriji Republike Srpske.

Đokić je istakao da projekti izgradnje HE na gornjem toku Drine imaju veliki značaj i za Srbiju i za BiH.

„Za nas je veoma važna i saradnja u oblasti gasifikacije, budući da je namera Republike Srpske da se poveže na gasovod Balkanski tok, koji je Srbija već izgradila na svojoj teritoriji“, rekao je Đokić.

Na sastanku je bilo reči i o izgradnji interkonekcije 110 kW dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, kao i o saradnji u oblasti inspekcijskog nadzora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti