Direktor Rio Tinta podneo ostavku zbog uništavanja drevne pećine

Foto-ilustracija: Pixabay

Dve drevne aboridžinske pećine stare 46.000 godina, u klisuri Juukan, koje su uništene prošle godine zbog Rio Tintovog rudnika rude gvožđa u zapadnoj Australiji, dovele su do ostavke tadašnjeg izvršnog direktora Žan-Sebastijena Žaka.

U sredu je Sajmon Tompson najavio da će dati ostavku na mestu predsednika, nakon godišnjih zasedanja na kraju 2021. godine, dok će se neizvršni direktor Mišel Lestranž povući iz odbora posle ovogodišnjih sastanaka.

„Ponosan sam na dostignuća Rio Tinta u 2020. godini. Uprkos pandemiji koronavirusa, mi smo drugu uzastopnu godinu dočekali bili bez smrtnog ishoda i postigli značajan napredak uzahvaljujući našoj strategiji u borbi protiv klimatskih promena. Međutim, ovi uspesi bili su u senci uništavanja pećina u Australiji i ja, kao predsedavajući, moram preuzeti odgovornost za propuste koji su doveli do ovog tragičnog događaja“, rekao je Tompson.

„Tokom proteklih osam meseci intenzivno smo sarađivali sa investitorima, vladom, civilnim društvom, autohtonim liderima i, što je najvažnije, tradicionalnim vlasnicima da bismo naučili lekcije iz klisure Juukan. Preduzeli smo odlučne mere kako bismo se pozabavili slabostima identifikovanim u našem upravljanju rizicima, istovremeno priznajući potrebu za poboljšanjem naše radne etike. U januaru smo imenovali novog izvršnog direktora Džejkoba Stausholma, koji je utvrdio svoje ključne prioritete kako bi obnovio poverenja koje smo izgubili“, navodi se u Tompsonovom zvaničnom saopštenju za javnost.

On je dalje naveo kako je tokom svih sedam godina rada u odboru Rio Tinta, nastojao da promoviše progresivnu agendu zaštite životne sredine, socijalne politike i upravljanja. Iako je sam zadovoljan napretkom  u mnogim oblastima, tragični događaji u klisuri Juukan izvor su „lične tuge i dubokog žaljenja, kao i očigledno kršenje naših vrednosti kao kompanije“.

Rio Tinto je objasnio da je Mišel Lestranž Nakon značajne hirurške intervencije u februaru, odlučio da neće tražiti reizbor za neizvršnog direktora na predstojećim sastancima odbora.

„Bila mi je čast što sam imao priliku da radim u odboru Rio Tinta tokom prethodnog perioda. Želim Džejkobu i novom izvršnom rukovodiocu sreću u nastavku sprovođenja kritičnih promena usmerenih ka tome da se više nikad ne ponovi scenario pećina Juukan“, rekao je Lestranž.

Izvor: Businesswire

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti