„Rio Tinto“ tvrdi da otpad od jadarita neće biti otrovan, meštani mu ne veruju

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi portal Nova Ekonomija, u rudniku i postrojenju za preradu jadarita generisaće se stenski materijal iz koga neće biti vađen jadarit i materijal koji će biti mešavina minerala iz rudnog tela i onih koji nastaju preradom, navode u „Rio Tintu„. Predstavnici lokalne zajednice iz doline reke Jadar i Rađevine, tvrde da im ne veruju i često skreću pažnju na ekološke incidente koji se dešavaju, kako navode u nekim zemljama u kojima „Rio Tinto“ posluje.

Dodaje se da će sadržaj teških metala u otpadu biti približno isti sadržaju koji je prisutan u zemljištu. „Rio Tinto“ tvrdi da otpad neće biti toksičan i opasan kao i da će se koristiti najmoderniji sistem za upravljanje površinskim vodama, kako bi se voda od padavina usmerila dalje od odlagališta.

Ona voda koja bude imala kontakt sa otpadom, biće privremeno bezbedno uskladištena, koristiće se u fabrici ili prečišćavati, a neprečišćena voda ne može i neće biti oslobođena u životnu sredinu. Sa druge strane štetne materije se neće naći ni u zemljištu, ni u podzemnim vodama, niti u vazduhu, bilo da se radi o rudniku, bilo o odlagalištu, dodaje se u saopštenju kompanije.

Na odlagalištu se neće deponovati ulja, tečni otpad, kao ni organske ni aromatične materije, otpad se neće razlagati na vazduhu, niti će podsticati razvoj bakterija, imaće miris zemlje. Područja odlagališta biće obložena nepropusnim materijalom koji će štititi podzemne vode i zemlju. Tvrdi se i da će se na odlagalištu redovno pratiti uticaj na životnu sredinu, kao i da će se ono rekultivisati.

Otkup zemljišta

U „Rio Tintu“ navode i da će za izgradnju rudnika biti potrebno 250 hektara zemljišta, kao i da je program njegovog otkupa u kome učestvuje 335 vlasnika u toku. Sve će se dodaju, raditi po zakonu i međunarodnim praksama. Kažu i da bi trebalo da se iseli 52 domaćinstva.

Foto-ilustracija: Pixabay

Način na koji će se izračunavati iznosi kompenzacija detaljno je objašnjen u poverljivom dokumentu koji je podeljen samo sa vlasnicima zemljišta, kaže se u saopštenju „Rio Tinta“.

Kompanija će inače pokriva troškove vrednosti zemljišta i biološke imovine, vrednosti njihove zamene, kuća, farmi po ceni kompletne zamene, bonus za rezidente i bonus za zemljište i biološku imovinu, naknadu za nelagodnost zbog selidbe i remećenja, poreze prodaje zemlje i objekata, selidbe, notara i katastra.

Cilj je kako dodaju da na kraju sve strane budu zadovoljne. U saopštenju „Rio Tinta“ tvrdi se i da je prostorni plan za područje posebne namene usvojen u februaru, kao i da su u skladu sa regulativom organizovani javni uvidi u trajanju od 15 i 30 dana.

Timovi projekta Jadar, kako se naglašava i dalje rade na detaljnom utvrđivanju potencijalnih uticaja na životnu sredinu. Kažu i da u Loznici i Brezjaku redovno organizuju događaje „Otvorenih vrata“.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti