Ogroman potencijal srpskog rudarstva i gradnja novih rudnika

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonny Caspari)

U rudarskom sektoru ove godine broj zaposlenih veći je za sedam odsto nego prošle godine. U Vladi računaju da će samo strateški projekti u RTB-u Bor sa novim rudnikom „Čukaru Peki“ i „Jadar“ doneti tri milijarde dolara novih investicija. I Svetska banka je potvrdila da Srbija u rudarstvu ima ogroman potencijal za rast.

Kineski „Ziđin“ napreduje u gradnji novog rudnika „Čukaru Peki“. A za razvoj RTB-a i ugovorenih 1,26 milijadi dolara investicija prioritet su kažu, ulaganja u ekološka postrojenja koja su u toku.

„Investicija ‘Ziđina’ nije samo interesantna za Bor već za celu Istočnu Srbiju. Ono što se dešava jeste da će se u narednom periodu budžet Grada uvećati nekoliko puta. U narednih četiri do šest godina očekuje se da će se budžet uvećati skoro tri puta“, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

A Zapadna Srbija računa na projekat „Jadar“ koji u lozničkom kraju razvija svetski gigant „Rio tinto“. Istraživanja završavaju u februaru, a kroz tu investiciju uz rudnik se očekuje i fabrika za preradu.

Vojin Čokorilo, profesor rudarstva, očekuje da će taj rudnik obezbediti 90 odsto potrebnog litijuma za evropsko tržište i dodaje: „Znate da je rudnik u celom svetu faktor razvoja.“

Uskoro i EPS otvara novi površinski kop „Radljevo“. Inače, rudarstvo i geološka istraživanja su skup biznis. Država za to nema novca, ali u našoj zemlji čak 72 kompanije istražuju razne rude i minerale, što donosi korist.

Foto-ilustracija: Unsplash (Shane McLendon)

„Mi u ovom trenutku u Srbiji imamo 148 polja na kojima se obavlja veliki broj istražnih aktivnosti. I u 2018. godini, samo u istraživanja, investirano je više od 100 miliona dolara. To sve ide u pravcu da će u Srbiji u narednim godinama otvarati novi rudnici“, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Da je srpsko rudarstvo u zamahu i da može i više, potvrdila je, u svojoj analizi, i Svetska banka. A za to preporučuju jaču saradnju privatnog i javnog sektora.

„Realizacijom samo dva projekata ‘Čukaru Peki’ i ‘Jadar’ učešće rudarstva u BDP-u Srbije sa sadašnjih dva odsto može da skoči na pet odsto. Srpski rudarski sektor ima ogroman potencijal za rast i stvaranje novih radnih mesta“, kaže Stiven Ndegva, predstavnik Svetske banke u Srbiji.

U Evropi sličan geološko-rudarski potencijal ima Švedska. Pored 16 aktivnih rudnika, najavljuju nove projekte.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti