Rudnik bakra „Majdanpek“ ispunio sve zahteve vladine Radne grupe u vezi sa zagađenjem reke Pek

Foto-ilustracija: Pixabay

Radna grupa Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek utvrdila je da je kompanija “Srbija Ziđin Koper” ispunila sve zahteve inspekcijskog tima, navodi se u saopštenju.

Kako navode, Radna grupa i inspekcijski tim proverili su 29. aprila 2021. godine da li je Rudnik bakra “Majdanpek” ispunio sve zahteve kada je u pitanju eliminisanje uticaja na kvalitet vode u reci Pek.

Utvrđeno je da je kompanija realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, ali i da kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti.

Kako navode, dobili su i pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika.

“Radna grupa u čijem sastavu su, pored ostalih, bili pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, kao i rudarski, vodni i inspektor zaštite životne sredine, uverila se tom prilikom da je majdanpečki rudnik učinio sve za doslednu realizaciju naloženih mera. Kompanija je očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila. Iako to nije bila obaveza, od materijala koji se decenijama taložio, očišćeno je i korito reke Mali Pek, i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, u dužini od skoro 300 metara. Kompanija je prihvatila i obavezu da izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a preuzela je i obavezu redovnog ispitivanja i vođenja dnevnika o kvalitetu otpadnih voda”, navodi se u saopštenju kompanije.

Prema rečima Dejana Milijanovića, glavni cilj je pokazati da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industirjska grana u pitanju. Kako je istakao, ne rudarstvo po bilo koju cenu, već ono koje može da bude održivo i u skladu sa zakonima prirode i zakonima zaštite životne sredine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti