Rastu cene gasa i nafte, kada će se to odraziti na Srbiju

Foto-ilustracija: Pexels

Gas u Evropi nikada nije bio skuplji, a samo od početka septembra poskupeo je za gotovo 50 odsto. Tako je i sa ostalim energentima, naročito naftom čija je cena dostigla crvenu liniju, pa barel sada košta 80 dolara, piše RTS.

Svako pomeranje na svetskom tržištu utiče na cene na našim pumpama – poskupljenje derivata je izvesno, samo je pitanje kada će ga naftne kompanije primeniti. Ono što zabrinjava je što svetski analitičari najavljuju da bi barel uskoro mogao da košta i 90 dolara.

Nebojša Ćulum iz Srpske asocijacije za naftu i gas i stručni saradnik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije rekao je za RTS da je tržište nafte dugoročno nestabilno što se ilustruje od početka sedamdesetih godina do danas, cena nafte je oscilirala za po 30 odsto u šestomesečnim periodima tačno 62 puta.

„Te fluktuacije se odražavuju nekada kao šteta za zemlje proizvođače, a nekada za zemlje potrošače“, rekao je Ćulum.

Prema njegovim rečima, prosečna cena nafte od početka 2021. godine do danas bila je oko 67 dolara, a prethodne godine iznosila je 45 dolara.

Ćulum kaže da su tri glavna razloga što je sada cena došla do 80 dolara – pad zaliha obaveznih rezervi sirove nafte u Americi, nisko stanje prirodnog gasa u evropskim podzemnim skladištima, koji se supstituišu naftnim derivatima i  jačanje američkog dolara, kao valute kojom se trguje sirovom naftom i prirodnim gasom.

„Ne mogu sa sigurnošću da odgovorim kada će doći do promene cena na pumpama. Ono što mogu da kažem je da je 26 odsto proizvodnje domaće nafte iz domaće proizvodnje i da se ostatak uvozi i da se pored toga uvozi i milion tona derivata, što znači da je oko 80 odsto derivata iz uvoza i ovo će sigurno uticati na promenu cena“, objasnio je.

Kako kaže, taj momenat kada će se to desiti zavisi od trenutnog stanja zaliha kako nafte, tako i derivata koji su nabavljani po nižim cenama.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti