Vozači i poljoprivrednici nezadovoljni novim cenama goriva

Foto-ilustracija: Pixabay

Cene goriva na pumpama širom Srbije poslednjih dana ne miruju, a samo od marta do danas došlo je do poskupljenja i do 15 dinara, što je neprihvatljivo za sve vozače, a pre svega za poljoprivrednike, pišu Južne Vesti.

Cena benzina u martu ove godine iznosila je 148 dinara po litru, a danas je cena tog derivata više od 162 dinara. I cena dizela raste iz dana u dan, pa je sada za litar tog goriva neophodno izdvojiti 164 dinara, a pre 5 meseci litar je koštao 152 dinara.

Vozači koji svoje automobile voze na gas mogu biti najsrećniji, jer je upravo gas najmanje poskupeo – u prethodnim mesecima cena je porasla za svega 4 dinara.

Poljoprivrednici od države dobijaju subvencije za gorivo, odnosno povraćaj od 4.000 dinara po hektaru, ali ističu da sa tim novcem nadoknade samo jedan deo utrošenog goriva, dok pojedini vozači razmišljaju da li da prodaju svoja vozila jer, ako se trend poskupljenja nastavi, moraće da biraju da li će kupiti hranu ili sipati gorivo.

„Svaki put kad dođem na pumpu ja sve više novca dajem, a manje sipam. Ako ovako nastave, do kraja ćemo doći do cene od 200 dinara. Na kraju će opet vožnja automobila postati luksuz bogatih. Ja sa mojim primanjima ću morati dobro da promislim da li ću sipati sledeći put gorivo ili ću kupiti nešto da pojedem“, rekao je jedan od vozača.

Uvećane cene goriva utiču i na poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, jer proizvođači ne mogu da znaju koliko će im novca biti potrebno za oranje, setvu, prskanje, đubrenje prevoz, skladištenje.

„Opet su najugroženiji poljoprivrednici. Gorivo raste, a to nikog ne zanima. Ljudi koji ne žive na selu ne razumeju neke stvari i kad su cene visoke, onda se bune i na pijacama prave probleme. Ali sa druge strane, u kakvoj državi živimo, kad ne diktiramo mi cenu, možda cena goriva bude veća, a naši proizvodi jeftiniji“, nezadovoljan je poljoprivrednik.

Podsetimo, u Jablaničkom okrugu poskupela je i cena tehničkog pregleda, te sa svakodnevnom povećanjem cene goriva ostaje da se vidi da li će to u narednim mesecima uticati na vozače da potraže neka druga prevozna sredstva.

Izvor: Južne Vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti