Kompanija CMC Europe planira da izgradi solarnu elektranu u Somboru

Foto: Grad Sombor

Kompanija CMC Europe LLC namerava da na teritoriji Sombora izgradi solarnu elektranu, a gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i strateški direktor kompanije CMC Europe LLC Đorđi Paris (Gyorgy Paris) potpisali su protokol o saradnji.

Kako se navodi u saopštenju, grad Sombor ovoj kompaniji pružiti svu moguću pomoć u realizaciji projekta.

Ovaj inicijalni sastanak, kako se navodi na gradskom sajtu, usledio je nakon posete delegacije Sombora mađarskom gradu Kapošvaru tokom koje su imali priliku da se upoznaju sa principom rada solarne elektrane CMC Europe.

Energija sunčevog zračenja, ili solarna energija, predstavlja osnovu gotovo svih drugih izvora energije na zemlji. Kao akumulisani oblik solarne energije javljaju se fosilna goriva (ugalj, nafta i prirodni gas). Kao indirektni oblik pojave sunčeve energije na zemlji postoji energija vetra, energija vodenih tokova i energija biomase. Kada se govori o solarnoj energiji kao oblasti energetike, misli se na direktno iskorišćenje energije sunčevog zračenja za potrebe proizvodnje toplotne energije i proizvodnju električne energije.

Obnovljivi izvori energije, zahvaljujući i najnovijim zakonskim odredbama usvojenim u Srbiji, sve više postaju pristupačni i dostupni, tako ćemo u budućnosti viđati sve više solarnih panela, što na krovovima kuća, sto na zemlji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti