Lideri u oblasti solarne energije pridružili se udruženju OIE Srbija

Foto: OIE Srbija

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije osnovano je sa ciljem da unapredi poslovni ambijent u oblasti OIE i u službi očuvanja životne sredine podstakne proizvodnju i upotrebu električne energije iz obnovljivih izvora, navodi se na sajtu OIE Srbija.

Osnivači Udruženja su kompanije koje u Srbiji proizvode električnu energiju koristeći snagu vetra: Vetroelektrane Balkana DOO Beograd (VE Čibuk 1, instalisane snage 158,4 MW), Electrawinds K-Wind d.o.o. Kovačica (VE Kovačica – 104,5 MW) i Electrawinds-S DOO Beograd (VE Alibunar – 42 MW).

Udruženje OIE Srbija otvoreno je za sve koji svoju delatnost ostvaruju u industriji zelene energije i prihvataju ciljeve Udruženja, a sada je bogatije za još dva punopravna člana – kompanije MT-KOMEX i Solaris Energy.

Lider u izgradnji i projektovanju solarnih elektrana, kompanija MT-KOMEX, do sada je izgradio i isporučio opremu za veliki broj malih solarnih elektrana na zemlji i na krovovima, ukupne instalisane snage od 8 MW. Jedan od najistaknutijih projekata ove kompanije nesumnjivo je Solaris Energy – najveća solarna elekrana u domaćem vlasništvu u Srbiji.

Elektrana Solaris Energy, ukupne instalisane snage od 1.998 KW, nalazi se u selu Velesnica, u opštini Kladovo. Već osam godina ova solarna elektrana proizvodi zelenu energiju radi plasmana u elektrodistributivni sistem, čime je na godišnjem nivou emisija CO2 smanjena za čak 2.324 tone.

Nakon uspešne izgradnje elektrane Solaris Energy, i druge velike kompanije odlučile su da ukažu poverenje MT-KOMEX-u, među kojima su IKEA, JUB d.o.o, TERMOVENT Komerc, ZF Pančevo, Stojanov Novi Sad, više javnih garaža i mnoge druge. Za više informacija posetite link.

Kompanija MT-KOMEX nije se zaustavila isključivo na izgradnji solarnih elektrana, već je svoju ekspertizu proširila i na oblast punjača za

Foto: EP

električne automobile. Pored toga, MT-KOMEX je izgradio i nekoliko solarnih nastrešnica kako bi deo energije za punjenje električnih vozila dolazio direktno iz obnovljivih izvora.

Stručnjaci ove kompanije do sada su obezbedili preko 200 instaliranih punjača od više proizvodnjača širom Srbije. Kompanija MT-KOMEX je sertifikovani sistem integrator kompanija ABBSchneider Electric i ENEL X.

Povrenje su kompaniji ukazale mnoge internacionalne kompanije kao što su Heineken, British Motors, Gazprom, dileri Renault Nissan grupacije, dileri FIAT grupacje, Porsche, Hyundai, Delta Motors-BMW, ali i tržni centri Promenada i Plaza, kao i JP Putevi Srbije.

Pored toga, MT-KOMEX je razvio i prvu regionalnu platformu charge&GO za upravljanje sistemom i naplatu korišćenja punjačkih mesta. Uz pomoć ove platforme možete brzo i lako pronaći punjače u Srbiji, ali i još 100.000 punjačkih mesta u 28 evropskih država.

“Sa zadovoljstvom smo prihvatili prijavu za članstvo kompanija MT Komex i Solaris Energy. Članstvo ove dve kompanije za OIE Srbija ima veliki značaj.  Sada, osim najvećih vetroparkova, u našem članstvu imamo i najveću operativnu solarnu elektranu u Srbiji, ali i kompaniju sa najvećim brojem projekata u razvoju i sa najvećom solarnom ekspertizom. Sigurna sam da će gospodin Miloš Kostić sa svojim timom doprineti da se napravi jaka solar grupacija u okviru Udruženja. Mogućnosti za saradnju su velike, a kao prvu priliku vidim zajednicku promociju Zakona o obnovljivim izvorima energije, pre svega mogućnosti koji novi Zakon daje u pogledu instaliranja solarnih parkova i uvođenja modela prosumera. Zajedno imamo znanje i kapacitete da mogućnosti koje Zakon daje približimo građanima i privredi”, rekla je Danijela Isailović, menadžer Udruženja OIE Srbija.

Ona je dodala da je interesovanje za članstvo u Udruženje ogromno, te da su osim kompanija MT Komex i Solaris Energy, nedavno u članstvo primljeni BDK advokati, kao i još nekoliko pridruženih članova.

Direktor kompanija MT-KOMEX i Solaris Energy istakao je da je veoma važno što su ove kompanije postale članovi udruženja.

„Sektor u kome radimo veoma je bitan za održivost naše zemlje kao i za poboljšanje životnih uslova. Želja nam je da podržimo Udruženje kako sa našim znanjem i ekspertizom, tako i sa našim resursima, kako bi ovaj veoma važan segment obnovljivih izvora energije bio što bolje ispromovisan i napokon dostupan našim sugrađanima. Solarne i vetroelektrane su prema mnogim studijama nerazdvojivi sistemi budućeg energetskog miksa zelene energije. Udruženje OIE Srbija upravo svojim delovanjem i prijemom naše kompanije kao člana želi da prenese poruku da su oba izvora energije podjednako važna“, rekao je Kostić.

Milena Maglovski 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti