U Kragujevcu postavljen prvi reciklomat u okviru projekta „Reciklažom do vožnje“

Foto: kragujevac.rs

U Kragujevcu je zvanično započeta realizacija projekta „Reciklažom do vožnje“ postavljanjem pet mašina za prikupljanje staklene ambalaže, PET plastike, limenki i Tetra Pak ambalaže.

Prvi od pet reciklomata postavljen je u Vašarištu kod Medicinske škole, a u narednih nekoliko dana očekuje se postavljanje i preostala četiri aparata u naseljima Bubanj, Aerodrom, Stanovo i Bresnica.

Pre godinu dana postavljen je prvi aparat u centru grada, kod gradske Agencije za saobraćaj.

„Reciklažom do vožnje“ je jedinstveni projekat koji zajedničkom saradnjom sprovode JKP Šumadija, operater ambalažnog otpada Sekopak, Coca – Cola HBC, Tetra Pak i Apatinska pivara.

„Na inicijativu JKP Šumadija pre godinu dana postavljen je prvi ovakav aparat koji je privukao pažnju sugrađana, a grad će nastaviti da podržava ovakve aktivnosti jer vode boljem i kvalitetnijem životu građana“, rekao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća.

Nikezić je dodao i da je prioritet Kragujevca smanjenje zagađenosti vazduha na teritoriji grada, upravljanje otpadom, otpadnim vodama, obnavljanjem i ozelenjavanjem javnih površina.

„Ovim programima želimo status ’’Zelenog grada’’ a veliku važnost imaju i projekti koji se bave reciklažom„, rekao je Nikezić.

Foto: kragujevac.rs

Reciklomat je pametna mašina za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada koja ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada, njegovo prihvatanje i skladištenje, vrednovanje i upis novčanog iznosa predate ambalaže u personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice.

Prema rečima predstavnika JKP Šumadija Kragujevac i kompanije Sekopak u planu je da se i dalje razvijaju projketi u pravcu održivog i efikasnog upravljanja ambalažnog otpada.

Zahvaljujući kompaniji Globaltel, Kragujevčanima je omogućen i dodatan mobilni internet za povezivanje eKG kartice i Globaltel mobilnog broja.

Nemanja Dimitrijević, direktor JKP Šumadija, rekao je da su građani Kragujevca pokazali veliko interesovanje za ovakvom vrstom odlaganja ambalažnog otpada i da se nada da će ih postavljanjem još pet ovakvih mašina,  dodatno motivisati da na pravilan način vrše primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti