Kragujevac radi na očuvanju vodenih resursa

Foto: Grad Kragujevac

Pre tačno 83 godine, voda za piće prvi put je puštena iz akumulacije Grošnica u vodovodnu mrežu Grada Kragujevca. Vodovodni sistem kakav je Kragujevac dobio 1938. godine tada je imao mali broj  gradova u Evropi.

Akumulacija Grošnica je prvo veštačko jezero u Srbiji napravljeno za potrebe snabdevanja grada pijaćom vodom, a povodom godišnjice rada, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je sa saradnicima posetio najstariju i najlepšu branu ovog tipa u regionu.

„Iako je u devetoj deceniji, kompleks je u dobrom stanju, ali ovakva postrojenja podrazumevaju konstantna ulaganja i ozbiljna sredstva. Značaj ovakvih sistema za vodosnabdevanje je ogroman, posebno ako se ima u vidu da se nalazimo u godinama kada moramo sve više i ozbiljnije da brinemo o ekologiji, a pre svega o vodi za piće. Vode ima sve manje i to je nažalost globalni trend. Moramo da je štedimo, racionalnije koristimo i čuvamo od zagađenja.“, ocenio je Dašić.

Kragujevac je krenuo u realizaciju projekta „Čista Srbija“, što podrazumeva novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu, a biće izgrađena još dva manja postrojenja – jedno u Batočini čiji sliv otpadnih voda ide ka Kragujevcu, a drugo u Stragarima. Dašić je istakao da je to velika i dugoročna investicija bitna za grad, za buduće generacije, ali i kvalitet pijaće vode.

Akumulacija Goršnica, nakon proširenja sredinom prošlog veka, danas ima zapreminu od tri miliona kubika vode. Voda je, prema rečima direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nebojše Jakovljevića, izuzetnog kvaliteta jer iznad brane nema nikakvih industrijskih objekata, a ni potencijalnih zagađivača. Sama konfiguracija terena i šumsko područje omogućavaju visok kvalitet vode koja traži minimalna ulaganja u troškove prerade.

„JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ u čijem se sastavu nalaze još Moravski sistem i akumulacija Gruža, snabdeva danas pijaćom vodom blizu 200.000 stanovnika Kragujevca, Knića, Batočine i Kraljeva„, rekla je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Pored toga, u sklopu tog preduzeća nalazi se i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu. S obzirom na to da je Kragujevac odavno prevazišao kapacitete tog sistema, grad i država rade na njegovom proširenju, jer je to jedan od preduslova da sačuvamo naše resurse vode za piće, navodi se na sajtu Grada Kragujevca.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti