Obaveštavanje o zagađenosti vazduha je važno koliko i o elementarnim nepogodama

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Moqvist)

Bilo da dišemo sve gori vazduh ili samo toga postajemo svesniji zahvaljujući popularnim aplikacijama, a posebno aktivističkim kampanjama, pritisak javnosti ostaje ključan za unapređivanje sistema merenja i ostvarivanje prava na obaveštenost o nivou zagađenja.

“Podsećamo da su države i lokalne samouprave dužne da u svakom trenutku omoguće pristup informacijama o zagađenosti vazduha. Podsećamo njih i medije da je to jednako važno kao izveštavanje o vremenskim nepogodama. Podaci moraju da budu pravovremeni i lako dostupni, a prikaz razumljiv”, navodi se u saopštenju kampanje ”Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”.

Stanovnici Zapadnog Balkana imaju pravo da znaju kolika je zagađenost vazduha i da budu obavešteni o svakoj promeni. Lokalne i državne institucije moraju pravovremeno da ih obaveštavaju isto kao kad se desi da se pogorša kvalitet vode u vodovodu ili se pojača sunčevo ultraljubičasto zračenje.

I pored znatnih pomaka od početka uspostavljanja mreže mernih stanica za kvalitet vazduha, nije pokriveno dovoljno teritorije. Čak i u urbanim sredinama nedostaju informacije o nekim zagađivačima, pogotovo o najsitnijoj prašini kategorije PM 2,5, a ona je jedna od najopasnijih materija. Podaci s mnogih stanica objavljuju se sa zakašnjenjem – za stanovništvo su relevantni jedino ukoliko se vide svakog sata.

Većina zemalja regiona nema precizan popis izvora i količine emisija zagađujućih materija. Bez toga i ozbiljnih ulaganja u merne stanice ne mogu se donositi prave mere za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije Srbija je prihvatila Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Ona utvrđuje obaveze država regiona da poboljšaju merenje i izveštavanje i otvara put ka sredstvima za finansiranje iz Evropske unije.

Kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” inicijalno je pokrenuta od strane Evropskog Fonda za Balkan u partnerstvu sa Pravo na grad iz Beograda (Srbija), Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (Beograd) Beogradska otvorena škola (Beograd), Environmental and Territorial Management Institute iz Tirane (Albanija), Ekoforum iz Zenice i Centar za ekonomiju i ekologiju iz Tuzle (Bosna i Hercegovina), Sbunker iz Prištine (Kosovo); Air Care iz Skoplja (Severna Makedonije) i OZON iz Podgorice (Crna Gora). Zajedno stavljamo na raspolaganje sve materijale kampanje koja pripada svim stanovnicima Zapadnog Balkana, čije aktivno uključenje očekujemo.

Da bismo uvek znali šta dišemo, priključi se solidarnoj borbi građana Zapadnog Balkana, budi deo kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”.

Izvor: RERI

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti