Osnovano udruženje “Obnovljivi izvori energije Srbije”

Foto: Promo

Udruženje “Obnovljivi izvori energije Srbije“ osnovano je 1. marta 2021. godine sa ciljem da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta u oblasti obnovljivih izvora energije, tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore energije, podizanju svesti o značaju zelene energije i zaštite životne sredine, otvaranju zelenih radnih mesta, dekarbonizaciji Srbije, kao i globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Osnivači udruženja su licencirani proizvođači električne energije koji su u Srbiji izgradili vetroelektrane čija je ukupna snaga veća od 300 MW, a investiciona vrednost veća od 600 miliona evra. Osnivači udruženja su privredna društva Vetroelektrane Balkana DOO (VE Čibuk 1), Electrawinds K-Wind d.o.o. Kovačica (VE Kovačica) i Electrawinds-S DOO BEOGRAD (VE Alibunar), čije projekte su finansirale međunarodne finansijske institucije i komercijalne banke.

Obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost globalne energetike i najveću podršku održivom razvoju i borbi za dekarbonizaciju planete.  Republika Srbija je poslednjih godina napravila značajan pomak u oblasti zelene energije, a novo udruženje će se truditi da dodatno unapredi poziciju obnovljivih izvora energije u Srbiji.

„Pozivamo sve zainteresovane kompanije i pojedince koji se bave solarnom energijom, biomasom, biogasom, geotermalnom energijom i vetroenergijom da nam se pridruže, kako bismo zajedno doprineli pozicioniranju industrije obnovljivih izvora energije na lidersku poziciju u oblasti energetike i ekonomije Srbije. Članovi udruženja mogu biti kompanije koje u svom radu neguju principe poštovanja najstrožih standarda zaštite životne sredine, poslovne etike i profesionalnih standarda ponašanja. Osim svojim članovima, Udruženje će biti na raspolaganju državnim institucijama i svim građanima u borbi za zelenu Srbiju“, navodi se u saopštenju udruženja.

Udruženje je nastalo uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj. EBRD je jedan od vodećih investitora u zelenu ekonomiju u Srbiji i posvećen je jačanju dijaloga privatnog i javnog sektora.

Izvor: OIE Srbije

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti