Izgrađena solarna elektrana na zgradi EPCG

Foto-ilustracija: Pixabay

Solarna elektrana na krovu i parkingu upravne zgrade Elektroprivrede Crne Gore u Nikšiću spremna je za proizvodnju elektične energije. Preko 1.000 solarnih panela postavljeno je na krovu zgrade i parkingu EPCG, a vrednost prve faze projekta iznosi blizu 600.000 eura, navodi se na sajtu Elektroprivrede Crne Gore.

Izgradnja ove solarne elektrane počela je u novembru prošle godine, a kako su svi radovi završeni kvalitetno i na vreme, energetski inspektor odobrio je probni rad elektrane.

Kako ističe menadžer projekta Sreten Gojković, solarne elektrane na upravnoj zgradi samo su prvi deo projekta čiji je krajnji cilj da obezbedi dovoljnu količinu električne energije za pokrivanje potrošnje upravne zgrade kompanije i učini je energetski neutralnim objektom.

„Izgradnja solarnih elektrana na parkingu i krovu upravne zgrade pripada prvoj fazi projekta i, na taj način, obezbediće se oko 40 odsto energije za pokrivanje energetskih potreba ovog objekta, što je na nivou oko 500.000 kWh električne energije godišnje“, naveo je Gojković.

Vlasnik projekta Olga Radović navodi da je instalacijom solarnih panela, uz primenu i ostalih mera energetske efikasnosti predviđenih Glavnim projektom, moguće dobiti energetski neutralan objekat.

„Potpunom realizacijom Projekta koji podrazumeva i rekonstrukciju upravne zgrade, uz primenu mera energetske efikasnosti, dobićemo prvi veliki energetski neutralan objekat u Nikšiću i među najvećim u Crnoj Gori. Pozitivni efekti energetske obnove upravne zgrade EPCG, osim finansijskih, ogledaju se i u smanjenju emisije CO2 što će se dodatno obezbediti i uvođenjem električnih vozila, kaže Radović.

EPCG je već nabavila dva električna vozila, a plan je da u narednom periodu ekološka vozila postanu zastupljenija u ovoj kompaniji. Takođe su ugrađena četiri punjača za električna vozila uz instaliranje kapaciteta koji će omogućiti izgradnju još auto-punjača.

Kada se celokupan projekat završi, godišnja ušteda električne energije biće oko 140.ooo eura. Realizacijom projekta stvaraju se uslovi za dobijanje sertifikata energetske efikasnosti, što predstavlja dokaz da je objekat u skladu sa međunarodnim standardom ISO50001, kao i svim normama predloženim zakonom iz ove oblasti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti