Planira se izgradnja solarne elektrane u Nišu

Foto-ilustracija: Unsplash (Sungrow Emea)

Na području sela Vrelo u niškoj opštini Pantelej u planu je izgradnja solarne elektrane. Kako je jedan deo parcele na kojoj je predviđena izgradnja kategorisan kao šumsko i poljoprivredno zemljište, u toku je promena namene u građevinsko.

Na sajtu opštine Pantelej navodi se da su izmene i dopune prostornog plana na javnom uvidu do 3. februara.

“U sali Gradske opštine Pantelej stručni tim planera iz niškog Zavoda za urbanizam, u svojstvu obrađivača Prostornog plana administrativnog područja grada Niša, predstavio je prve izmene i dopune ovog dokumenta koje se sprovode po skraćenom postupku, predviđenom po zakonu kod malih izmena, kao što je u ovom slučaju i tiču se promene namene šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko na području KO Vrelo, a radi potencijalne gradnje solarne elektrane”, piše u saopštenju.

Prema pisanju Južnih vesti, ima zainteresovanih za gradnju solarne elektrane, oni posmatraju geografski položaj terena, sunčanu stranu i u želji da se koriste obnovljivi izvori energije planiraju izgradnju solarne elektrane.

“Izgradnja je jako daleko, ali da bi zainteresovani mogli da planiraju gradnju, prostor mora da promeni namenu, to je cilj i na to zainteresovani mogu da daju predloge”, kažu u opštini Pantelej.

Kraj u kom se planira izgradnja ove elektrane je brdsko-planinsko područje između Niša i Svrljiga i tokom zimskih dana često se dešava da domaćinstva danima budu bez struje, tako bi izgradnjom solarne elektrane osnažio i elektro-energetski sistem tog područja.

U Opštini navode da je bio obavezan i Strateški plan uticaja na životnu sredinu, koji je sastavni deo javnog uvida, a stručnjaci su procenili da solarna elektrana gotovo da nema nikakav negativan uticaj na životnu sredinu.

Jedna od najvećih solarnih elektrana u našoj zemlji nalazi se u Velesnici pored Kladova. Prve zelene kilovate počela je da proizvodi 2013. godine i na taj način je osnažen i osiguran elektro-energetski sistem ovog kraja. Ova solarna elektrana prostire se na 4,5 hektara zemljišta, sadrži 8.464 solarna panela zauzimaju ukupnu površinu od 13.600 kvadratnih metara. Ova elektrana, koju je uradila kompanija MT-KOMEX, doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) u količini od 2.324 tona na godišnjem nivou.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti