Države G7 ulažu više novca u fosilna goriva nego u OIE

Foto-ilustracija: Pixabay

Od početka pandemije Covid-19 države G7 (Grupa Sedam) uložile su više novca u fosilna goriva nego u čistu energiju, zaključk je studije humanitarne organizacije Tearfund.

Sedam država – Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države svrstavaju se u zemlje koje najviše zagađuju svet jer, iako predstavljaju svega 10 odsto globalne populacije, više od 24 odsto emisije ugljen-dioksida dolazi iz ovih industrijalizovanih zemalja.

Na osnovu analize koja obuhvata period između januara 2020. i marta 2021. godine, zemlje G7 izdvojile su više od 189 milijardi američkih dolara za podršku uglju, nafti i gasu, dok su obnovljivi izvori energije (OIE) dobili 147 milijardi dolara.

To znači da je u fosilna goriva uloženo više od polovine sredstava uključujući brojne mere direktne podrške i zanemarivanje životne sredine usvojene zarad industrije fosilnih goriva. Ova ulaganja nisu u skladu sa neophodnim merama kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje, ali ni sa ciljevima nulte emisije koje su sebi postavile zemlje G7.

Ovih sedam država još uvek ne ulažu dovoljno u tehnologije koje podržavaju bržu dekarbonizaciju i zeleni oporavak od pandemije iako mogu učiniti mnogo više na putu ka progresivnom prelasku sa fosilnih goriva na OIE.

Osim toga, i podrška sektoru transporta ide u pogrešnom pravcu, navodi se u studiji. Iako nisu izostala ulaganja u čistiji transport, poput infrastrukture javnog prevoza ili električnih vozila, države G7 pomogle su avio-kompanijama i automobilskoj industriji u iznosu od 115 milijardi dolara, a više od 80 odsto ovih kompanija nema uslova da spreči buduće emisije.

Ipak, dobra vest stigla je 22. aprila 2021. godine kada je samit lidera o klimi nagovestio obnovljeni zamah za međunarodnu klimatsku saradnju. Nove obaveze SAD-a, Kanade i Japana – zajedno sa nedavnim najavama EU, Velike Britanije i Kine – pozitivan su korak ka zadržavanju globalnog zagrevanja na 1,5 ° C.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti