Mihajlović: EPS da omogući postavljanje solarnih panela

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike stvorilo je sve uslove za više zelene energije, ali kada je reč o postavljanju solarnih panela na krovovima kuća, EPS još uvek ne sprovodi svoj deo posla, poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Ona ističe da je Ministarstvo prošle godine započelo sa projektima dodele subvencija domaćinstvima za postavljanje solarnih panela, ali da je problem nastao jer „Elektroprivreda“ još uvek ne potpisuje ugovore sa građanima.

„Mi smo uradili sve što je bilo potrebno. Doneli smo zakone, pojednostavili procedure i onda smo zastali, jer EPS ne sprovodi svoj deo posla“, rekla je Mihajlović u Smederevskoj Palanci, gde je obišla domaćinstva koja su učestvovala u projektu unapređenja energetske efikasnosti.

Ministarka napominje da je nekada za postavljanje solarnih panela bilo potrebno 20 koraka – 20 institucija, 20 papira, a čitav proces trajao je duže od godinu dana.

„Mi smo sve promenili, građanima je potreban jedan korak. Problem je nastao jer EPS snabdevanje još uvek ne potpisuje ugovore sa građanima. Ljudi koji tamo rade moraju da shvate da su, kao i Ministarstvo, i sva druga javna preduzeća servis građana, a ne da rade na njihovu štetu i da nismo u 20. već u 21. veku i da treba da omogućimo ljudima koji žele solarne panele, da mogu da ih postave, kao svuda u svetu“, izjavila je Mihajlović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti