Solarni paneli iznad kanala – savršeno rešenje za Kaliforniju

Foto: Solar AquaGrid LLC

Zapad SAD-a često je na udaru visokih temperatura i ekstremnih suša koje izazivaju sve češće šumske požare i nestašice vode.

Situacija je u protekle tri decenije postala toliko ozbiljna da su presušili svi relevantni izvori za snabdevanje vodom u Kaliforniji što ju je primoralo da izgradi najveću mrežu kanala na svetu i tako podmiri potrebe stanovništva i poljoprivrede, piše Tech Xplore.

Ipak, pod vrelim Kalifornijskim suncem ispari jedan do dva odsto vode iz kanala, a to predstavlja veliki gubitak u području gde je svaka kap vode dragocena.

Kako bi sprečili isparavanje vode i uvećali udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, inženjeri i istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji objavili su studiju u kojoj kao idealno rešenje predlažu izgradnju solarnih elektrana iznad svih 6.500 km kanala u Kaliforniji.

Projekat „Solar Akvagrid“ uštedeće 246 milijardi litara vode godišnje što je dovoljno za svakodnevne potrebe dva miliona ljudi, piše u studiji. Osim toga, nove solarne elektrane proizvodiće 13 GW električne energije godišnje i predstavljaće polovinu OIE kapaciteta koje država treba da izgradi kako bi ostvarila svoj cilj da do 2030. godine 60 odsto izvora električne energije budu ugljenično neutralni.

Istraživanja su pokazala da su solarni paneli iznad vode tri odsto efikasniji od onih na krovovima ili zemlji, pa će ovaj projekat Kaliforniji nesumnjivo doneti veću energetsku nezavisnist i manje gubitke usled prenosa električne energije.

Solarne elektrane iznad kanala ne uzurpiraju poljoprivredno zemljište što ih čini idealnim za Kaliforniju, budući da se 50 odsto voća i povrća za potrebe SAD-a proizvodi upravo u ovoj državi.

Efikasnost solarnih panela iznad kanala biće po prvi put testirana u Kalifornji, a izgradnja prve elektrane ovog tipa otpočeće u dolini San Hoakin.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti