Mihajlović: Realno je očekivati povećanje cene struje za domaćinstva

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

Budući da su poskupele sve komponente za proizvodnju električne energije, realno je očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Imamo najnižu cenu u Evropi, nižu i od zemalja u okruženju, ali činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu. Ali nova cena mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za EPS i za državu i za građane, jer EPS mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima, jer je to najvažnije preduzeće u zemlji. Ministarstvo stoji uz EPS, mislimo da su zahtevi za povećanjem realni. Taj novac sigurno neće ići za plate, kako pojedini mediji pišu, već za rešavanje problema koji su nastali zbog visokih cena na tržištu“, rekla je Mihajlović.

Kada je reč o ceni gasa i uredbi o ograničenju visine cene naftnih derivata, ministarka je istakla da se svakodnevno prati situacija na evropskim tržištima i da Vlada analizira stanje.

„Imamo dovoljne količine svih energenata za nesmetano funkcionisanje privrede i građana, jer smo prethodnih godinu dana ozbilajno radili na tome, ali je potrebno da svi zajedno povedemo računa i racionalnije koristimo energiju. Ovo nije normalna situacija, ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa. Nije realno da toplane greju ako temperatura padne ispod 12 stepeni i tako troši milion kubnih metara gasa, koje možemo da ubacimo u skladište. Smejemo se državama koje štede, umesto da svi zajedno racionalnije koristimo energiju, da više štedimo i da budemo jedinstveni kada je kriza“, rekla je ona gostujući na RTS-u.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti