Kina podiže cilj za obnovljive izvore energije uoči COP26

Foto-ilustracija: Unsplash (Thomas Richter)

Kina je objavila novi plan u oblasti zaštite životne sredine kojim je najavila da će povećati udeo nefosilnih goriva na 25 odsto ukupne potrošnje energije do 2030. godine.

U juče objavljenoj Beloj knjizi o klimatskim promenama, navodi se da je Kina sebe do sada obavezivala na povećanje udela nefosilnih goriva na „oko 20 odsto“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Bela knjiga je potvrdila ranije obećanje Kine da će prestati da povećava emisije štetnih gasova pre 2030. i da će postići ugljeničnu neutralnost do 2060. godine. Navodi se i da će Kina prestati da finansira nove termoelektrane u inostranstvu.

Nekoliko dana pre početka Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu, kineski predsednik Si Djinping razgovarao je u utorak telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a jedna od tema bile su i klimatske promene.

Glavni kineski izaslanik za klimu Sije Dženhua sastao se juče sa šefom EU za zelenu politiku Fransom Timermansom, a očekuje se da se u Londonu uoči COP26 sretnu predsednik Si i specijalni izaslanik SAD za klimu Džon Keri.

COP 26 se smatra ključnim pokušajem da se svet primora da smisli konkretne planove za održavanje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni.

Kina će, kao najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte, imati važnu ulogu na COP26, u pomaganju svetu da izbegne katastrofalnu klimatsku krizu, navodi CMG.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti