Kina objavila smernice za postizanje ugljenične neutralnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

Kina je objavila smernice za postizanje maksimalnog nivoa emisije ugljenika do 2030. i ugljenične neutralnosti do 2060. godine, a u skladu sa novom filozofijom razvoja, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Do 2025. godine zemlja će izgraditi ekonomski sistem zelenog, niskokarbonskog i kružnog razvoja, a efikasnost korišćenja energije ključnih industrija će biti znatno poboljšana, navodi se u smernicama koju su zajednički izdali Centralni komitet Komunističke partije Kine i Državni savet.

Kako je prenele CMG, do 2030. godine biće vidljivi rezultati u ukupnoj zelenoj transformaciji ekonomskog i društvenog razvoja, a efikasnost korišćenja energije ključnih industrija koje troše energiju dostići će medjunarodni napredni standard.

Do 2060. godine biće, precizirano je u smernicama, u potpunosti uspostavljen zeleni, niskougljenični i kružni ekonomski sistem i čist, niskougljeničan, bezbedan i efikasan energetski sistem.

Prema smernicama, udeo potrošnje nefosilne energije biće veći od 80 odsto, uz navodjenje da je zabranjeno slepo razvijanje energetski intenzivnih projekata sa visokim emisijama.

Zemlja će uvesti politiku kontrole proizvodnje za industriju energije iz uglja, petrohemiju i hemijsku industriju uglja i poboljšati smernice za višak kapaciteta, prenela je CMG.

Kina će ubrzati razvoj informacione tehnologije nove generacije, biotehnologije, novih materijala, vrhunske opreme, novih energetskih vozila, vazduhoplovstva, pomorske opreme i drugih strateških industrija u nastajanju, dodala je CMG.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti