Srbija i Kina partneri u razvoju zelene energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Science In Hd)

Energetska tranzicija, dodatno otežana pandemijom, stavila je čak i tehološki i ekonomski najrazvijenije zemlje pred zahtevan zadatak. Države koje su se obavezale na postizanje klimatske neutralnosti sada moraju intenzivno da ulažu u obnovljive izvore energije (OIE) i u što kraćem roku napuste fosilna goriva, a za efikasno sprovođenje energetske tranzicije nužna je saradnja država čiji je zajednički interes ublažavanje klimatske krize.

Srbija namerava da do 2050. godine postane ugljenično neutralna država, dok Kina ima ambiciju da isti cilj ostvari do 2060. godine. Ove dve države odlučne su da usmere svoju saradnju ka realizaciji projekata obnovljivih izvora energije, a kao idealan prostor za razmenu strategija, ciljeva i iskustava Srbije i Kine poslužila je „Kinesko-srpska videokonferencija o saradnji u oblasti zelene energije“ u organizaciji Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Nacionalne uprave za energetiku Kine, Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i podršku Privredne komore Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je u uvodnom obraćanju da su prijateljski odnosi Srbije i Kine, kao i ljubav i uzajamno poštovanje ova dva naroda, poznati širom sveta. Ona je izrazila uverenost da naša zemlja može ostvariti saradnju sa najboljim kineskim kompanijama u oblasti energetike i pozvala privrednike da razmotre ulaganje u projekte OIE u Srbiji.

Direktor Nacionalne uprave za energetiku Narodne Republike Kine Džang Đienhua istakao je da Kina aktivno ulaže u zelenu energiju, pri čemu prednjače razvoj solarne energije i biomase. Ova zemlja trenunto proizvodi 971 miliona KW godišnje iz obnovljivih izvora, a može se pohvaliti i proizvodnjom kvalitetne i savremene opreme za OIE, rekao je Đienhua.

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, Čen Bo, istakla je da je Kina spremna da podrži razvoj OIE u zemljama u razvoju.

„U poslednjih nekoliko godina privreda srbije ostvarje zapanjujuće rezultate. Kina i Srbija imaju dobru istoriju u oblasti energetske saradnje i puno potencijala za razvoj čiste energije“, kazala je ambasadorka.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sungrow Emea)

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković iskoristila je ovu konfeneciju da  upozna kinesku stranu sa trenutnim stanjem energetike u Srbiji. Kako je napomenula, potrebe za električnom energijom će rasti, a energenti iz kojih će se proizvoditi elektroenergija treba da budu bazirani na OIE.

Ipak, kada govorimo o zameni fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, nameće se pitanje energetske stabilnosti, a odgovor na to, kaže Atanacković, može biti skladištenje energije. Državna sekretarka stoga je pozvala kineske kompanije da razmotre ulaganje u postrojenja za skladištenje električne energije napomenuvši da će Srbija uskoro dobiti dve reverzibilne hidroelektrane koje predstavljaju efikasan način skladištenja energije iz čistih izvora.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti