U Crnoj Gori stabilno snabdevanje električnom energijom

Foto: epcg.com

Trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna i svi potrošačli su redovno snabdeveni električnom energijom i pored činjenice da se zemlje širom sveta, pa i u Evropi i regionu, suočavaju sa energetskom krizom zbog rasta cena energenata, navodi se u saopštenju Elektroprivrede Crne Gore (EPCG)

Cene električne energije i gasa su na svom istorijskom maksimumu, a sve prognoze ukazuju na to da će cena energije rasti ne samo u sledećoj, već i narednim godinama. Energetska kriza dešava se u teškom periodu uveliko poremećenog celokupnog tržišta i to upravo kada je društvo počelo da se oporavlja od uticaja globalne recesije usled pandemije.

Elektroprivreda Crne Gore za sada posluje optimalno, bez dodatnih gubitaka a sve u cilju održavanja stabilnog snabdevanja domaćinstava i privrede.

„Kompanija ne razmišlja ni o restrikcijama ni o poskupljenju električne energije, uprkos tome što je cena na berzi dostigla 200 evra po MWh, a EPCG je domaćinstvima i maloj privredi isporučuje po ceni od 43 evra po MWh. Trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna, iako se u akumulacijama beleži manjak vode u odnosu na bilansne planove“, kaže izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, povodom medijskih natpisa o mogućim restrikcijama i poskupljenju električne energije.

EPCG će i dalje nastaviti da stimuliše potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze, a što je u ovom trenutku jako važno u cilju održavanja stabilnosti sistema. I pored činjenice da je sistem stabilan, EPCG poziva sve potrošače da zbog aktuelne situacije racionalno koriste električnu energiju kako bi sistem ostao stabilan, posebno imajući u vidu neizvestnost po pitanju aktuelne energetske krize.

Izvor: EPCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti