Beograd – potvrđen ptičji grip kod labudova, uvedene stroge mere

Foto-ilustracija: Unsplash (Raphael Schaller)

Potvrđeno je prisustvo virusa ptičjeg gripa kod uginulih labudova na teritoriji Zemuna, i kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti Avijarna influenca (ptičji grip) kod divljih ptica, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja.

Kako se dalje navodi zaraženo područje, u skladu sa Rešenjem, obuhvata oblast od tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

“Avijarna influenca izazvana virusom pottipa H5N8, nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu”, ističu u saopštenju.

Sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnih i indirektnih kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima su osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.

Radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vreme trajanja mera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstvai ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti