Još jedna zemlja zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Foto-ilustracija: Unsplash (Fikri Rasyid)

Nakon Španije i Francuska zabranjuje upotrebu plastične ambalaže za pakovanje voća i povrća. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva životne sredine ova zabrana na snagu stupa od januara 2022. godine.

Francuska je još u februaru 2020. godine donela zakon o borbi protiv otpada i cirkularnoj ekonomiji, te je stupanje na snagu zabrane njegovo sprovođenje. 

Vlada ove zemlje objavila je detaljan spisak voća i povrća koje se u budućnosti neće pakovati u plastičnu ambalažu. Praziluk, tikvice, patlidžan, paprika, krastavci, krompir, šargarepu, paradajz, banane, jabuke, pomorandže, limun i drugo voće biće pakovani u ambalažu za višekratnu upotrebu.

Kako ističu iz ministarstva ljudi u svakodnevnom životu koriste ogromne količine plastike za jednokratnu upotrebu. Njihov glavni cilj je da se njena upotreba smanji i da se plastična ambalaža zameni drugim materijalima za višekratnu upotrebu ili onima su se lako recikliraju.

Prema procenama ministarstva čak 37 odsto voća i povrća se prodaje upakovanu u plastičnu ambalažu, te se nadaju da će zabrana sprečiti bespotrebno gomilanje ovih pakovanja.

Francuska će postepno uvoditi primenu nove zabrane, te će se tako do 2026. godine svo voće i povrće prodavati bez plastične ambalaže. Ova zemlja, među prvima u Evropi je počela sa zabranama upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Još 2016. godine zabranjena je upotreba plastičnih kesa, a nakon toga na spisku su se našli pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, štapići za uši, slamčice za piće, plastične čaše.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti