Španija zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Foto-ilustracija: Pixabay

Sve više zemalja, kako u okruženju, tako i u svetu, zabranjuje korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu, jer žele da smanje količine ovog otpada koji se veoma teško i retko reciklira.

Plastični pribor za jelo, tanjiri, štapići za uši, plastični štapići za mešanje pića, slamčice, zabranjeni su za upotrebu u mnogim zemlja. Čini se da je Španija otišla korak dalje.

Naime, zemlja koja je poznata po proizvodnji povrća i voća, koje se izvozi gotovo u celu Evropu, donela je odluku da zabrani upotrebu plastike za pakovanje ove hrane.

Kako prenose svetski mediji, Ministarstvo za ekološku tranziciju izrađuje uredbu, prema njoj supermarketi i prodavnice prehrambenih proizvoda neće smeti da prodaju voće i povrće umotano u plastiku. Ova uredba bi trebalo da stupi na snagu od 2023. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Španija se odlučila na ovaj korak kako bi smanjili zagađenje plastikom jer je ono “prešlo sve granice”. Prema podacima, na godišnjem nivou u ovoj zemlji se skupi čak 1,8 miliona tona plastičnog otpad, a nažalost, manje od polovine se reciklira.

Novom uredbom bi trebalo da bude zabranja i upotreba plastičnih čaša, dok bi upotreba plastičnih flašica za vodu trebala da bude znatno smanjena.

Aktivisti i borci za zaštitu prirode, ekološka udruženja, zalagali su se za donošenje ove odluke i pozdravljaju nadležne, jer je svi imaju zajednički interes, a to je zaštita životne sredine.

Slovenija i Hrvatska su zemlje u našem okruženju koje su zabranile upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda. One su sledile primere Nemačke, Francuske, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti