Slovenija zabranila prodaju plastike za jednokratnu upotrebu

Foto-ilustracija: Unsplash (Jasmin Sessler)

Vlada Slovenije donela je Uredbu kojom se zabranjuje prodaja određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Tako će u ovoj zemlji iz prodaje biti povučeni plastični pribor za jelo, tanjiri, štapići za uši (osim onih za medicinsku upotrebu), plastične posude za hranu, kao i pakovanja za hranu i piće od ekspandiranog polistirena i predmeti od okso-razgradive plastike.

Zabranjeni su i plastični štapići za mešanje pića, štapići za pričvršćivanje balona, osim onih koji su namenjeni za industrijsku upotrebu, navodi se u saopštenju Vlade Slovenije.

U Uredbi se navodi da je obavezno označavanje nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i njihovu ambalažu, a označeni moraju biti i higijenski ulošci, tamponi i aplikatori tampona, vlažne maramice za negu i korišćenje u domaćinstvu, duvanski proizvodi s filterom i filteri za pravljenje cigareta.

Pomenutim oznakama potrošači moraju biti obavešteni o pravilnom načinu postupanja s otpacima od takvih proizvoda i njihovom odlaganju, o prisutnosti i udelu plastike u određenom proizvodu te negativnom uticaju na okolinu, ako se takvi proizvodi budu neodgovarajuće odlagali i zbrinjavali. Za prilagođavanje na nove propise dat je rok od godinu dana.

Slovenija je ovu odluku donela mesec dana nakon Hrvatske koja je Zakonom o upravljanju otpadom zabranila prodaju nekoliko plastičnih proizvoda za jednokratnu u potrebu.

Zabrana se odnosi na jednokratni plastični pribor za jelo, plastične štapiće za mešanje, slamke, balonske štapiće, štapiće za uši, ali i na proizvode od okso-razgradive plastike i posude za hranu od ekspandiranog polistirena.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti