Slovenija okreće “novi list” u upravljanju vodnim resursima

Foto-ilustracija: Unsplash (Mikita Karasiou)

Jedan od prioriteta Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Slovenije jeste zaštita vodnih resursa i snabdevanje stanovništva zdravom vodom za piće. U cilju jačanja i zaštite ustavnog prava na pristup kvalitetnoj pijaćoj vodi, Ministarstvo je pripremolo izmenu Zakona o vodama koju je Narodna skupština usvojila krajem marta, piše na sajtu Ministarstva.

Amandman, s jedne strane, pruža veću zaštitu vodnih resursa i priobalnog pojasa, a s druge strane, značajno povećava sredstva za sigurnost od poplava. Stupanjem na snagu izmene i dopune, na obalnom pojasu biće sprečena izgradnja fabrika i drugih industrijskih objekata, kao i privatnih objekata.

Pod strožim uslovima zaštite vode, na priobalnim zemljištima biće moguće graditi samo jednostavne javne objekte (na primer, dečija i sportska igrališta, pristaništa za čamce i drugo), ali samo tamo gde prostorni akti opština to dozvoljavaju.

Uz niz mera zaštite predviđenih izmenama Zakona o vodama, gradnja na obalnom zemljištu neće biti dozvoljena u slučaju većeg rizika od poplava, opasnosti od pogoršanja kvaliteta voda ili ukoliko bi to bilo u suprotnosti sa odgovornim i održivim upravljanjem vodama. Takođe neće biti dozvoljeno da bilo koji novoizgrađeni objekat na bilo koji način ograniči pristup vodi.

Odluka o mogućim građevinskim intervencijama u priobalnom pojasu doneće se pod pokroviteljstvom stručnjaka iz Direkcije za vode. Vlada više neće imati pravo da utvrđuje izuzetke, a o inicijativama opština u potpunosti će odlučivati struka.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti