Jednostavna procedura za postavljanje solarnih panela

Foto-ilustracija: Unsplash (Science In Hd)

Procedura za dobijanje svih neophodnih dozvola za postavljanje solarnih panela na krovove kuća je pojednostavljena i znatno uprošćena. A za deset do 15 dana očekuje se potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti, najavila je ministarka Zorana Mihalović.

“Sve vreme smo razmišljali kako da približimo zakone građanima, da olakšamo svim domaćinstvima pristup solarnim panelima. Zato je procedura pojednostavljena, sve se završava u četiri koraka, više nije potrebna građevinska dozvola, već odobrenje lokalne samouprave“, objasnila je ministarka rudarstva i energetike.

Za dobijanje svih dozvola za postavljanje solarnih panela na krovove domaćinstava ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola, prikupi veliki broj neophodnih papira. 

Nadležni su radili na tome da se ta procedura značajno skrati i pojednostavi i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. 

Stručnjaci kompanije MT-KOMEX lideri su kada je reč o tržištu obnovljivih izvora energije, instalirali su 50 elektrana ukupne snage 8 MW. Direktor kompanije Miloš Kostić kaže da je za postavljanje male solarne elektrane na krov kuće, 10,6 kilovata, potrebno oko 80 kvadrata krovne površine.

“Sada svaki građanin može da postavi malu solarnu elektranu na krov i da proizvodi energiju koju može da koristi za svoje potrebe, a višak može da plasira u elektrodistributivni sistem. Investicija za postavljanje male solarne elektrane na krovu iznosi od 7.500 do 8.000 evra za aktivnu snagu priključenja. Ova investicija će se isplatiti za 6-7 godina”, objašnjava Kostić.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti