Kako do profita od besplatne sunčeve energije?

Foto-ilustracija: Pixabay

Usvajanje zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije doprinelo je tome da ovi vidovi energije postaju sve pristupačniji, što građanstvu, što kompanijama. Nekako se u prvi plan probila upotreba solarne energije, a zahvaljujući sistemu aukcije biće olakšano instaliranje solarnih panela.

Poznato je da ključne informacije iz bilo koje oblasti dolaze od ljudi koji dugo posluju u određenoj industriji. Stručnjaci za solarne elektrane iz kompanije MT-KOMEX instalirali su 50 elektrana ukupne snage 8 MW. Učestvovali su u izgradnji prve i najveće solarne elektrane u privatnom vlasništvu, koja se nalazi u selu Velesnica, u opštini Kladovo i koja od 2013. godine proizvodi zelenu energiju.

Direktor kompanije MT-KOMEX Miloš Kostić, kaže da oni kao lideri na ovom tržištu obnovljivih izvora energije, mogu da podele najvažnije informacije o isplativosti solarnih elektrana u odnosu na neophodnu investiciju.

„Daćemo odgovore na pitanja o proizvodnji električne energije iz sunčeve energije, o potrebnoj opremi, koristima i roku za povraćaj investicije. Mi imamo ogromno iskustvo i tačno znamo gde su prepreke i kako ih otkloniti. Važno je da besplatnu sunčevu energiju koristimo jer smanjujemo troškove, štedimo, ali i smanjujemo zagađenje i čuvamo životnu sredinu„, istakao je Kostić, učesnik seminara „Upotreba solarne energije za vaše proizvodne pogone“ koji organizuje Konfindustrija Srbija.

Od samog osnivanja 2012. godine, Konfindustrija Srbija ima jasno definisanu misiju, a to je da bude sigurna adresa za italijanske privrednike koji se opredele da upravo u Srbiji pokrenu poslovanje. 

Zelena energija je u Italiji već duži niz godina apsolutni imperativ. Za italijanske kompanije korišćenje energije iz obnovljivih izvora predstavlja vid korporativne odgovornosti, a ujedno i put ka energetskoj samoodrživosti. Naše članice dočekale su sa entuzijazmom nedavno doneti zakon iz oblasti OIE i imaju ogromna očekivanja u tom smislu. Novi zakonski okvir prestavljaju osnov za revidiranje izbora energenata za sve kompanije, a samim tim i reorganizacije privrede u celini. Istovremeno, italijanskim kompanijama, našim članicama, na taj način biće omogućeno usklađivanje i standardizacija modela poslovanja sa onima u matičnim kompanijama u Italiji”, navode za Energetski portal iz Konfindustrija Srbija.

Ovo udruženje sve svoje aktivnosti usmerava ka pružanju operativne podrške i smernica kompanijama na njihovom putu internacionalizacije, zatim pri sklapanju saradnje sa partnerima u Srbiji, a istovremeno, pomaže im u boljem razumevanju dinamike lokalnog tržišta. Takođe, pomažu i domaćoj privrednoj zajednici, koja sarađuje ili ima potrebu za saradnjom sa partnerima u Italiji.

“Srbija danas postaje, više nego ikad, platforma za razvoj i internacionalizaciju italijanskih kompanija. Pandemija je jasno stavila do znanja koliko je važna regionalizacija za lance dobavljača, koliko je važna logistička blizina, ali i bliskost mentaliteta među ljudima. U tom smislu zalažemo se i promovišemo prvenstveno mogućnosti za saradnju između italijanskih i srpskih kompanija, sa akcentom na proizvodna partnerstva kao i na umrežavanje i kreiranja lanaca dobavljača između italijanskih i domaćih kompanijama”, navode iz Konfindustrija Srbija.

Kako ističu, doprineli su potpisivanju brojnih sporazuma i ugovora o saradnji između italijanskih i srpskih kompanija. A primećuju da u poslednje vreme sve više domaćih kompanija traži pomoć u pronalasku, kako dobavljača, tako i prodajnih kanala za svoje proizvode u Italiji.

Zaključuju da je srpska privreda dovoljno ojačala i izgradila se i u tom smislu kompanije iz Italije im mogu biti ravnopravni partneri.

Podsetimo, seminar „Upotreba solarne energije za vaše proizvodne pogone“, zakazan je za  25. maj od 10 sati, a organizuje ga Konfindustrija Srbija sa firmom članicom MT-KOMEX.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti