Potpisan ugovor za gasni interkonektor Srbija-Bugarska

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Za projekat izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Bugarska finansijski ugovor potpisali su ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlov, a tome su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ukupna vrednost tog projekta, prema proceni EIB-a, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona evra je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP “Srbijagas”.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, izgradnja gasnog interkonektora jedan je od prioritetnih projekata kojim se obezbeđuje povezivanje gasovodnog sistema Republike Srbije sa susednim državama, čime se otvara mogućnost dopremanja prirodnog gasa na tržište i iz drugih pravaca snadbevanja. Projekat je prepoznat kao jedan od šest prioritetnih projekata Evropske unije u okviru Inicijative o energetskom povezivanju Centralne i Jugoistočne Evrope.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će građanima Srbije ovaj gasni interkonektor obezbediti ne samo sigurno snadbevanje gasom i dovoljne količine gasa neophodnog za privredu i domaćinstva, već i diverzifikaciju rute snadbevanja gasom, čime se doprinosi dodatnoj većoj nezavisnosti kada je dopremanje ovog energenta u pitanju.

„Najpre, ovaj projekat je deo velikog investicionog plana “Srbija 2025”. Dodatnih 14 milijardi evra koje ulažemo u osnovnu infrastrukturu, osim kanalizacija, fabrika za prečišćavanje voda, osim gasovoda, pruga, autoputeva, radimo na svemu što je važno za podizanje kvaliteta života građana. Drugi razlog je vezan za ekologiju, jer kada govorimo o prirodnom gasu, to je uvek bolji izvor energije nego što su kotlarnice i mazut“, napomenuo je Mali i dodao da je projekat od izuzetnog značaja i zbog doprinosa rastu ekonomije i BDP-a.

Dužina ovog gasovoda na teritoriji Republike Srbije biće 109 kilometara, a ukupan kapacitet će biti 1,8 milijardi kubnih metara gasa.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se potpisivanjem ugovora o zajmu sa EIB, uz prethodno odobreni grant Evropske unije, praktično zatvara finansijska konstrukcija za izgradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska. 

„Cilj Srbije je da posle diverzifikacije gasnih ruta, ima i diverzifikaciju snabdevača u gasnom sektoru. Gasovod Niš-Dimitrovgrad, koji treba da počne da se gradi ove godine i da postane operativan do 2023. godine, omogućiće snabdevanje Srbije prirodnim gasom i od drugih snabdevača, iz LNG terminala u Grčkoj, iz gasovoda TAP i TANAP koji su deo Južnog gasnog koridora, a u perspektivi i iz istočnomediteranskog gasovoda, gasom iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela. Izgradnja ovog gasovoda značajno će povećati energetsku bezbednost ne samo Srbije, već i regiona“, istakla je ona.

Foto-ilustracija: Unsplash (Quinten de Graaf)

Potpredsednica EIB Liliana Pavlova istakla je da će ovaj projekat poboljšati energetsku sigurnost i diverzifikovati energetski sektor u Srbiji, ali i da će doprineti fleksibilnosti gasnih mreža u Srbiji i Bugarskoj.

„Projekat je od zajedničkog interesa i doprineće bržoj integraciji regiona u energetsko tržište Evropske unije. Ova investicija koristi i grant EU iz IPA programa od skoro 50 miliona evra i to ukazuje na značaj koji EU pridaje podršci energetskoj tranziciji Srbije i regiona“, rekla je Pavlova i najavila da će EIB sa Vladom Srbije uskoro potpisati još jedan finansijski ugovor o pomoći malim i srednjim preduzećima vredan 200 miliona evra.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je projekat važan i iz ekoloških razloga, odnosno zbog tranzicije od uglja ka energentu kao što je prirodni gas, koji je dosta čistiji.

„Projekat će doprineti energetskoj bezbednosti i liberalizaciji tržišta Srbije i zbog Poglavlja 15 u pregovorima u pristupanju EU, ali i povećanju ekonomske razmene sa Srbijom“, naglasio je Fabrici.

Energetski portal

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti