Slovenija planira izgradnju prve geotermalne elektrane

Foto-ilustracija: Unsplash (Tommy Kwak)

Na području opštine Lendava u Sloveniji uskoro bi mogla da počne izgradnja probne geotermalne elektrane koja će za proizvodnju električne energije koristiti inovativnu tehnologiju. Dravske elektrane Maribor (DEM), energetska kompanija Petrol i Nafta Lendava planiraju izgradnju ove prve geotermalne elektrane.

Ovaj ambiciozni projekat biće prva primena slovenačkog patenta i može predstavljati važnu prekretnicu za upotrebu geotermalne energije u napuštenim bušotinama za gas i naftu u Sloveniji i širom sveta, navodi se u saopštenju ovih kompanija.

Zbog svoje pouzdanosti i postojanosti među obnovljivim izvorima energije, geotermalna energija ima ogroman potencijal, jer je za razliku od energije vetra i sunca neprestano dostupna svakog dana u godini. Ima mnogo prednosti u odnosu na tradicionalne izvore energije zasnovane na fosilnim gorivima.

Najveća prednost korišćenja ove energije je što je ona čista i bezbedna za životnu sredinu, jer ne proizvodi emisije štetnih gasova

Još jedna velika prednost geotermalne energije je što su njene rezerve praktično neiscrpne. One zauzimaju malo prostora, jer se grade direktno na izvoru energije i njihov rad ne zavisi od vremenskih uslova.

U ovom projektu će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev, koja će biti postavljena u bunaru Pg-8 u Prekmurju. Kako se navodi u saoštenju, konstrukcija gravitacione toplotne cevi izvodi se na takav način da se eksploatacijom geotermalne toplote zemlje u bunaru rashladno sredstvo isparava, a nastale pare vode na površinu, gde se kondenzuju i vraćaju u bunar. Ovako proizvedena geotermalna toplota može se koristiti za grejanje i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Planirano je da prvo bude izgađena mala pilot elektrana sa geotermalnom gravitacionom toplotnom cevi u bunaru dubokom oko tri kilometra.

Ukoliko rezultati budu dobri, ovaj koncept može se koristiti i na drugim napuštenim bunarima, kako u Sloveniji, tako i širom sveta, što bi predstavilo značajnu prekretnicu u razvoju geotermalne energije.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti