Ekološka energija od otpadnog mulja

Foto: Christian Houdek

U sklopu postrojenja za prečišćavanje otpadnog mulja u Beču radi ekološka elektrana koja od otpadnih voda proizvodi električnu energiju. Ovako dobijena električna energija smanjuje emisije ugljen-dioksida za 40.000 tona godišnje.

Postrojenje od ove godine proizvodi svu energiju neophodnu za prečišćavanje otpadnih voda kao i višak ekološke električne i toplotne energije. Sa novom ekološkom elektranom postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda pretvorilo se od jednog od najvećih energetskih potrošača u proizvođača energije, navodi Eurocomm.pr.

Kroz prečišćavanje mulja godišnje se proizvede do 78 gigavat sati električne energije što odgovara ukupnoj potrošnji struje više od 30.000 bečkih domaćinstava. Za prečišćavanje otpadnih voda neophodno je 80 odsto ove energije i skoro 40 odsto toplotne energije. Ostatak ekološke energije se prosleđuje u bečki sistem snabdevanja.

Kako objašnjavaju, godišnje preostane dva miliona kubnih metara otpadnog mulja koje se zagreva na 38 stepeni u anaerobnim digestorima u kojima mikroorganizmi iz njega razlažu organska jedinjenja. Nakon 25 dana, koliko traje taj proces, nastaje gas koji se sastoji od dve trećine metana. Na taj način se svake godine proizvede 20 miliona kubnih metara gasa koji se koristi kao gorivo za gasne motore u termoelektranama. Tako ne nastaje samo mehanička energija koja se pretvara u struju, nego i toplotna energija koja se koristi za grejanje i toplu vodu.

Grad Beč postavio je cilj da do 2040. godine postane ugljenično neutralan, prerada kanalizacionog mulja u tome značajno pomaže.

U Srbiji bi u narednih nekoliko godina čak 65 opština moglo trajno da reši problem otpadnih voda. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kompanije „Čajna roud end bridž korporejšen“ u Srbiji Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji.

Planom je predviđeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica. Za prečišćavanje otpadnih voda biće korišćena tehnologija koja podrazumеva i uključujе i trеtman mulja, čimе sе trajno rеšava ovaj problеm, što u velikoj meri utiče na zaštitu životnе srеdinе.

Energetski portal

 

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti