Raste prodaja električnih automobila u Evropi

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

Udeo električnih vozila prodatih u Evropskoj uniji više se nego utrostručio 2020. godine, najnoviji su podaci koji pokazuju da su inicijative EU i zemalja članica da se stimuliše potražnja za tim automobilima urodile plodom, piše Euroactiv.

Skok prodaje električnih vozila, koja su 2019. činila 3 odsto prodatih automobila, ukazuju da slabi dominacija vozila na fosilna goriva i da će biti postignut cilj EU da do 2030. udeo električnih vozila na tržištu bude 35-40 odsto.

Veliki uticaj na to da sve više električnih vozila učestvuje u saobraćaju jeste povećanje broja mesta za punjenja ovih vozila.

Takođe, veliki uticaj na porast prodaje električnih vozila imaju i strogi standardi EU, prema kojima do 2030. godine automobili moraju da emituju 37,5 odsto manje ugljen-dioksida.

Zato mnoge države subvencijama podstiču građane na kupovinu ovih automobila. Dok neke odlaze i korak dalje koje zabranjuju kupovinu automobila sa sus motorom, kao što su Velika Britanija, Nemačka, Irska i Holandija koje su za to posatvile rok do 2030. godine.

Norveška je sebi zadala da tranziciju završi do 2025. godine, dok Francuska zabranu planira tek za 2040. godinu. Kada je reč o regionu, Slovenija je donela odluku da od 2030. godine počne da eliminiše automobile sa motorima na unutrašnje sagorevanje. 

Potražnja za električnim automobilima iz godine u godinu je sve veća, jer ova vozila ne koriste fosilna goriva, pa samim tim nema emisije štetnih gasova koji imaju negativan uticaj na klimatske promene i koji su štetni za našu planetu.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti