Punjači za električna vozila – za punjenje na javnom mestu i kod kuće

S obzirom na globalne trendove u oblasti energetske efikasnosti, smanjenja negativnih uticaja na klimatske promene i očuvanja planete, prelazak na električne automobile predstavlja jednu od opcija koja će drastično doprineti smanjenju emisije štetnih gasova. S tim u vezi, unapređuju se i punjači za elektrovozila, odnosno stvaraju nove mogućnosti za njihovo punjenje.

Države širom sveta podstiču prelazak na električna vozila, koja, sa svim svojim prednostima, predstavljaju odgovarajuću alternativu. Zbog novih standarda vezanih za emisiju gasova koje je propisala Evropska unija, do 2030. godine će čak trećina novih automobila u EU biti na električni pogon ili koristiti vodonik.

Foto: Schneider Electric

Prema pisanju portala Inside EVs, globalna prodaja novih električnih kola je po prvi put premašila dva miliona vozila 2018. godine, što predstavlja porast od 72 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uz prosečan udeo na tržištu od 2,1 odsto. Eksponencijalno sa porastom broja električnih vozila, raste i broj punktova za punjenje električnih automobila.

Govoreći o teritoriji Evrope, trenutno čak 66 odsto od ukupnog broja punjača je koncentrisano u 4 evropske zemlje: Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a procena je da će se do 2025. godine broj elektropunjača u Evropi povećati na dva miliona.

Kada je reč o Srbiji i zemljama regiona, primećen je trend porasta isporučenih i ugrađenih punjača za elektrovozila, i tu se polako približavamo zemljama koje su po pitanju elektromobilnosti već odmakle i koje su predvodnici tog trenda. Kompanija Schneider Electric, do sada je na teritoriji Srbije i Crne Gore isporučila približno 100 elektropunjača, a u prethodne dve godine primećeno je sve veće interesovanje kompanija iz javnog i privatnog sektora da ugrađuju električne punjače na svojim parkinzima i u garažama.

Punjači EVlink kompanije Schneider Electric su u Beogradu instalirani na više lokacija, od kojih su stanovnicima prestonice najdostupniji punjači u rekonstruisanoj garaži na Obilićevom vencu.

Kućni punjači za električna vozila – novi trendovi

Porast broja električnih vozila i dalje širenje njihove upotrebe nameće potrebu proizvodnje punjača koji pružaju mogućnost punjenja u kućnim uslovima

Vozači se opredeljuju za električne automobile ne samo zbog njihove ekonomične potrošnje, smanjene emisije izduvnih gasova i nižih troškova za gorivo, već i zbog toga što troškovi punjenja automobila u garaži kod kuće u periodu od godinu dana „mogu da budu manji od onih za klima-uređaj”. U prilog tome govore istraživanja čiji su rezultati pokazali da je „već jeftinije posedovati električni automobil u odnosu na benzince i dizelaše u UK, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.” Njima su na raspolaganju dve opcije za punjenje kod kuće – punjači koji se dobijaju prilikom kupovine vozila koji poseduju osnovne karakteristike napajanja i punjači sanaprednim opcijama, koje većini pomažu da ublaže bojazan da će tokom vožnje ostati bez struje.

Na tržištu su prisutna unapređena rešenja za punjenje električnih automobila – EVlink, kompanije Schneider Electric, koja rade brže od običnih, a donose i pregršt dodatnih prednosti.

EVlink punjači mogu biti deo sveobuhvatnog rešenja za pametnu kuću, pa ih je moguće integrisati sa elektrosistemom u domu kako se automobil ne bi punio u vreme najveće potrošnje, tj. kada se koriste drugi električni aparati u kući. Takođe, punjač se može podesiti da radi kada je struja najjeftinija.

EVlink, koji je potpuno bezbedan za upotrebu u unutrašnjem prostoru, odlikuje se intuitivnim dizajnom koji savršeno odgovara svakodnevnoj upotrebi, a radi dodatne fleksibilnosti prilikom instalacije i upotrebe, svaka stanica ima poseban nosač.

Tekst je objavljen u novom broju Magazina Energetskog portala PRIRODNI RESURSI, mart-maj, 2020.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti