Poplave sve razornije – vanredna situacija u 15 lokalnih samouprava, evakuisano 325 ljudi

Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi, Vladimircima i Trsteniku.

Prirodna nepogoda je izazvala plavljenje više od 700 domaćinstava, prekid saobraćaja na nekoliko regionalnih puteva, evakuaciju više stotina ljudi, uništenje useva, razaranje infrastrukture i pokretanje klizišta na zapadu Srbije. I reke u Pomoravlju „bujaju“.

Foto: Facebook (screenshot)

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić saopštio je da je prethodnih dana evakuisano 325 osoba i da se dvoje ljudi, stariji bračni par iz Studenice, vodi kao nestalo. Marić je za Radio Beograd 1 kazao da se situacija smiruje i da se voda postepeno povlači.

U noći između nedelje i ponedeljka pojavila su se dva nova žarišta, na teritoriji Majdanpeka i kod Žagubice, dok se stanje u Osečini normalizovalo do te mere da se „razmišlja“ o povratku stanovnika kućama. Marić prognozira da će u narednih 10 dana, zahvaljujući lepom vremenu, šteta od poplava da bude sanirana „koliko je moguće“.

Rad Sektora za vanredne situacije je ocenio kao dobar. „Pravovremeno su reagovali i spasavali ljude, evakuisali ih čamcima i pomagali da se sačuva imovina“, objasnio je on.

Foto: Facebook (screenshot)

Marić je istakao da je u pitanju atipična pojava i konstatovao da zbog „ogromne“ količine padavina „nekad prevencija nije dovoljna i ne može da pomogne“. Naveo je primer Ljubovije, gde je za 24 sata palo više od 210 litara kiše. „To su neverovatne količine i iz našeg ugla najvažnije je da se spasu ljudski životi“, zaključio je Marić.

Nabujali Ibar naneo je splav na most u centru Kraljeva koji se od siline udara – raspao.

U Ivanjici je takođe kritično. Nakon izlivanja reke Moravice iz korita, brana koja predstavlja jednu od turističkih atrakcija, preti da pukne zbog ogromne količine vode. Veliki deo opštine je ostao bez struje, a ograničeno je i vodosnabevanje. Centar Ivanjice, park i tamošnji vodopad su nestali pod vodom.

Reka je već odnela četiri mosta, a pojavilo se i klizište na magistralnom putu Ivanjica-Golija. S obzirom na to da se katastrofa ovakvih razmera nikada pre nije desila, meštani krive mini hidroelektrane koje su u ovom delu Moravice počele da se grade i tako pomerile njen tok.

Kako prenosi Agroklub, više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta je poplavljeno u protekla 24 sata na području sela Divci i Valjevska Loznica u neposrednoj blizini Valjeva. Na njivama je bio zasejan kukuruz, ječam, pšenica, zob i lucerke. Pod vodom je i deo puta koji na kome su nedavno počeli radovi na izgradnji brze sobraćajnice.

Foto: Facebook (screenshot)

„Srbijavode“ sprovodi vanrednu odbranu od poplava na sledećim Vodnim jedinicama u svojoj nadležnosti – Drina-Kolubara, Kolubara-Valjevo, Zapadna Morava-Čačak i Jasenica-Smedereska Palanka. Usled dugotrajnih obilnih padavina i naglog skoka vodostaja, ona je u toku jučerašnjeg dana proglašena i na Vodnoj jedinici Južna Morava-Leskovac. U saradnji sa nadležnim vodoprivrednim preduzećima, Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama, „Srbijavode“ preduzimaju odgovarajuće usaglašene mere zaštite građana i imovine.

Zoran Drobnjak, v.d. direktora „Putevi Srbije“, skrenuo je pažnju na to je da se prilike s poplavama iz sata u sat menja i da je brzom reakcijom putara sanirano 120 kilometara puteva na kojima je saobraćaj bio u prekidu. „Saobraćaj je bio obustavljen na oko 410 kilometara puteva zbog visokog vodostaja. Najkritičnije je bilo u Zapadnoj Srbiji. Jedan most je pao u Ljuboviji. Bio je star 50 godina, a tada su stubovi projektovani u koritu reke i to je bio problem. Uradićemo devijaciju i postavićemo ponton kako bi za dan-dva saobraćaj počeo da funkcioniše. Kritično je bilo i u Adranima kod Kraljeva gde je vodostaj reke dostigao do mosta, u Arilju, Novom Pazaru i Raškoj“, otkrio je Drobnjak.

Nadzorni organi i putari sa više od 150 mašina su na terenu, dežuraju i sprovode preventivne mere na oštećenim deonicama.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković je izjavio juče za RTS da su vodostaji na području Zapadne Morave, odnosno na njenim pritokama Moravici i Bjelici, oko i iznad vanredne odbrane od poplava. Naglasio je da se u toj oblasti u toku dana očekuju nove padavine, što će zakomplikovati situaciju, ali da će danas one prestati, kao i da od četvrtka sledi apsolutno razvedravanje i porast temperatura. Ipak, prema njegovim rečima, vreme uobičajenih i stabilnih vremenskih prilika daleko je iza nas, te ćemo narednih godina često biti u uslovima ekstremnih pojava.

Milutin Stefanović iz Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ ocenio je za RTS da osim klimatskih promena na poplave kod nas utiču predeli koji nisu pošumljeni, urbanizacija i ljudski faktor.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti