Poplave haraju Srbijom – vanredna situacija u sedam opština, domaćinstva i putevi pod vodom

Foto-ilustracija: Pixabay

Usled rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju i Kosjeriću, preneo je RTS.

„Srbijavode“ su iz istog razloga, kao i upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda o obilnim padavinama 22. i 23. juna, juče proglasile vanrednu odbranu od poplava na sledećim Vodnim jedinicama u svojoj nadležnosti – Drina-Kolubara, Kolubara-Valjevo, Zapadna Morava-Čačak i Jasenica-Smedereska Palanka. Na terenu su uvedena dežurstva i svi timovi su pripremljeni za pravovremene intervencije, kao i za usaglašavanje mera odbrane sa kriznim štabovima lokalnih samouprava.

U Ljuboviji je najkritičnije. Poplavljeno je više od 700 domaćinstava, a reka Ljuboviđa je srušila dva mosta. Pod njenim naletom je stradao i most na magistralnom putu, a ugroženo je još pet. Stanovništvo nije evakuisano, već se samo povuklo na spratove. Nadležne službe su izašle na teren.

Jadar je kod Osečine poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. U tu opštinu su upućene dodatne snage Sektora za vanredne situacije i pripadnici žandarmerije, kako bi pomogli građanima.

Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće se ka Loznici.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.

U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva.

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Kosjerića – izlila se reka Skrapež u centru opštine. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja. Voda je probila zapušenje, pa je nivo Skrapeža u Kosjeriću opao za 1,5 metar, a voda se povlači sa ulica. Poplavljeno je oko pedesetak objekata, a evakuisano deset osoba.

Tokom dana očekuju se obilne padavine u centralnim i južnim predelima Srbije, sa 40 milimetara kiše za 24 časa. U centralnoj Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, a u Beogradu i Banatu žuti.

RHMZ najavljuje da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama (Skrapež, Đetinja, Moravica, Bjelica), kao i na gornjem toku Zapadne Morave, i danas biti u većem skoku sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

Izvor: RTS, JVP „Srbija vode“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti