Beč finansira nabavku teretnih e-bicikala

Foto: UIV/Daniel Shaked

Godinu dana je prošlo od kada je pokrajina Beč započela inicijativu za finansijsku podršku preduzećima pri nabavci teretnih e-bicikala.

Do sada je 145 preduzeća primilo finansijsku podršku za kupovinu 160 električnih teretnih bicikala i prikolica.

Trenutno se još 100 preduzeća prijavilo za pomoć.

„Sa ovom inicijativom podržavamo bečka preduzeća pri prelasku na ekološku mobilnost“, izjavio je Jirgen Černohosrki član gradskog veća zadužen za klimu.

Po transportnom biciklu smanjuje se emisija ugljen-dioksida za 0,67 tona godišnje.

Preduzeća koja su se prijavila za pomoć su mala i srednja preduzeća iz različitih privrednih sektora kao što su trgovina, ugostiteljstvo, umetnost, kultura i građevina.

U pitanju su preduzeća koja su istovremeno najviše pogođena krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, pa je akcija istovremeno i podrška u aktuelnoj krizi.

Kao pozitivne aspekte korišćenja teretnih e-bicikala preduzeća su navela lakše parkiranje u gradu i ostvarivanje internih ciljeva preduzeća za smanjenje emisije ugljen-dioksida, kao i smanjenje troškova i uštedu vremena.

Kupovina lakših teretnih bicikala nosivosti od 40 do 100 kilograma subvencioniše se sa najviše 2.000 evra.

Finansijska podrška za kupovinu velikih teretni bicikala nosivosti preko 100 kilograma iznosi maksimalno 4.000 evra (do 30 odsto neto troškova).

Akcija traje do 31. decembra 2021. godine ili dok se ne iscrpe obezbeđena sredstva. Preostalo je još 30 odsto sredstava na raspolaganju odnosno 800.000 evra.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti