U Beču zelena ostrva umesto pogrešno parkiranih vozila

Foto: © Wiener Linien/ Manfred Helmer

U svakom većem gradu dešava se više puta u toku dana da pogrešno parkirana vozila svaki put zaustave saobraćaj u proseku oko 40 minuta.

Samo ove godine u Beču su tramvaji blokirani 1.649 puta, što je u poređenju sa 2019. godinom znatno manje, a čemu su doprineli građevinski radovi koje je pokrenuo gradski prevoznik „Bečke linije“ (Wiener Linien).

U 2020. godini su u glavnom gradu Austrije u proseku četiri i po puta u toku dana pogrešno parkirana vozila blokirala javni saobraćaj. Ipak broj se smanjio u poređenju sa 2019. godinom kada tramvaji nisu mogli da se kreću 2.030 puta.

Gradski prevoznik ovo smanjenje povezuje sa preduzetim merama preuređenja udarnih mesta gde se vozila pogrešno parkiraju. Na prazan prostor postavljene su betonske kocke u koje je zasađeno zelenilo.

Tako je na primer, na početku godine u jednom delu ulice Blindengase u opštini Jozefštat proširenjem trotoara broj blokada saobraćaja sa 100 smanjen na 13 ove godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Plan)

„U vreme globalne klimatske krize mnogi korisnici javnog prevoza znatno brže stižu do cilja zahvaljujući merama uklanjanja rizičnih mesta za parkiranje“, javljaju iz Bečkih linija.

I u ostalim bečkim opštinama krenulo se u sprovođenje takvih mera.

Bečke linije“ savetuju vozače da na uskim mestima prilikom parkiranja obrate pažnju na šine i obavezno zatvore retrovizor sa strane.

„Ukoliko dođe do blokade vozila javnog prevoza, to može da košta i do nekoliko stotina evra. Pored kazne tu su i troškovi za izlazak vatrogasnog vozila ili šlep-službe na teren, kao i prekovremeni sati angažovanog osoblja“, stoji u saopštenju.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti