Da li će električni automobili uskoro biti jeftiniji?

Foto-ilustracija: Pixabay

Električni automobili, za dve godine, mogli bi da postanu jeftiniji od svojih alternativa na benzin, navodi se u novom izveštaju kompanije za istraživanje energetike BlumbergNEF.

Prosečna tržišna cena za baterije električnih automobila do 2023. godine iznosiće 101 dolar po kWh. Analitičari već dugo pričaju o tome da troškovi električnih vozila treba da budu isti kao kod automobila koji koriste plin. Kako se navodi, ti troškovi bi maksimalno morali da iznose 100 dolara po kWh, dok bi uz pomoć kredita i subvencija oni mogli biti i niži.

Cena baterije za električne automobile čini otprilike četvrtinu ukupnih troškova izrade vozila i zato se predviđa da bi prelomni trenutak u industriji električnih automobila mogao da bude taj kada vrednost baterije padne ispod vrednosti cene motora na benzinski pogon. Kada se to desi, električna vozila će postati daleko privlačnija i pristupačnija za mnogo više ljudi.

Cene električnih automobila tokom ove godine su značajno pale zbog “povećanog broja porudžbina i rasta prodaje”, navodi se u izveštaju. Razvoj novih tehnologija i pad proizvodnih troškova mogli bi da još više snize cene automobila na električni pogon.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti