I u Srbiji raste interesovanje za hibridnim i električnim automobilima

Broj hibridnih i električnih automobila na putevima u Srbiji, kao i interesovanje za njih, polako rastu. Prema podacima koje je sajt Polovni automobili dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji su ukupno registrovana 102 putnička vozila na električni pogon, a tu je i 1.416 registrovanih hibridnih putničkih vozila.

Foto-ilustracija: Unsplash (Chuttersnap)

Samo tokom ove godine broj automobila na ove dve vrste pogona, a pogotovo za hibridne, uvećan je za više od 50 odsto. Od ukupnog broja registrovanih hibridnih automobila, čak 564 je prvi put registrovano u prvih šest meseci 2020, odnosno kupljeni su u tom periodu. Kad je reč o električnim automobilima, prvi put je registrovano 16 vozila na ovaj pogon.

Na tržištu je i sve veća ponuda električnih i hibridnih automobila, a na sajtu polovniautomobili.com, iako u odnosu na ukupan broj i dalje skroman, beleži se i rast broja oglasa upravo u ove dve kategorije.

Početkom 2019. godine na sajtu je bila oglašena prodaja tek pedesetak polovnih i nekoliko novih hibridnih automobila i tek jedan, i to nov električni, od oktobra prošle godine taj broj počinje značajno da raste.

Tako je u maju na sajtu Polovni automobili bila oglašena prodaja 190 polovnih i 15 novih hibridnih automobila, dok je u junu taj broj bio 139 polovnih i 15 novih.

I broj oglasa električnih automobila konstantno raste iz meseca u mesec. Taj broj je tokom 2019. uvek bio jednocifren, a od februara ove godine on je u konstantnom porastu, pa je tako na sajtu u maju bila oglašena prodaja 30 polovnih i jednog novog električnog automobila, a u junu jednog novog i čak 41 polovnog.

Ipak, ko poželi da kupi električni ili hibridni automobil, moraće da izdvoji nešto veću sumu novca. Kad je reč o električnim automobilima, u ponudi je najviše BMV i-3, čija se cena kreće od 20.000 do 46.000 evra.

Ljubitelji „golfa“ i pogona na struju neretko će u oglasima naći nešto za sebe. Takođe, tu je i legendarni „fijat 500“ u električnoj varijanti.

S druge strane, ponuda hibridnih automobila je nešto bolja i izbor je veći. I dok se cene novih kreću od 17.000 evra pa naviše, polovni hibridni automobili starije generacije mogu se kupiti već za 4.000 evra.

Dok je pre samo godinu dana bilo gotovo nezamislivo, u poslednje vreme često se među oglasima, danas slobodno se može reći, automobilska marka oko koje se diže najveća prašina u medijima – „tesla“.

U zavisnosti od modela, generacije i godine proizvodnje, cena „tesle“ na našem tržištu kreće se od 45.000 evra do više od 100.000 evra. Novog „teslu“ još ne možete da kupite u Srbiji, ali, ako se nastavi ovakav trend, verovatno nije daleko dan kada će i to biti moguće.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti