Vožnja automobila na električni pogon je jeftinija u odnosu na vožnju benzinaca i dizelaša

Foto-ilustracija: Pixabay

Elektromobili predstavljaju ekonomičniji izbor pri nabavci novog četvorotočkaša u poređenju sa vozilima na benzin i dizel u Ujedinjenom Kraljevstvu, otkrila je nova studija. Osiguravajuća kuća iz Londona „Direct Line“, koja je i sprovela istraživanje, je saopštila da godišnje uštede vlasnika automobila na električni pogon iznose oko 117 evra.

Ukupni troškovi vlasništva nad elektromobilom tokom 14 godina bi, prema proračunima stručnjaka, dostigli 57.175 evra, dok bi vozač benzinca sličnih karakteristika u istom vremenskom periodu na kupovinu, poreze, takse, održavanje i gorivo za svog „ljubimca“ potrošio 58.845 evra. Dakle, u toku životnog veka vozila, oni koji se odluče za ekološku alternativu sačuvali bi 1.670 evra.

Kada je reč o godišnjem nivou, vlasnici automobila na električni pogon troše oko 4.118 evra, a oni koji koriste automobil na benzin – 4.235 evra. Elektromobili uštede ostvaraju i u borbi sa dizelašima, i to od ukupno 21 odsto – godišnji izdaci su 1.913 evra u odnosu na 2.420 evra.

Elektromobili su u auto-salonima i dalje skuplji. Pri njihovoj kupovini, Englezi moraju da izdvoje prosečno 5.430 evra više nego kada bi izabrali benzinac. Još jedna stavka koja košta više je osiguranje – za 257 evra.

Vozila na električnu energiju ekonomsku prednost i isplativost stiču na polju poreza, taksi, održavanja i goriva. Povrh toga, jasna je i njihova korisnost po životnu sredinu. Prema tvrdnjama „Diesel Line“, emisije ugljen-dioksida u godini su manje za 1.867 kilograma.

Jedan od rukovodilaca u „Direct Line“ Nil Ingram je ovim povodom izjavio da je sadašnjost uzbudljivo doba za električna vozila s obzirom na to da je prošle godine na putevima u zemlji registrovan njihov rekordan broj.

„Naša analiza pokazuje da Englezi već sada mogu prištedeti novac ukoliko zamene tradicionalne automobile njihovim električnim ekvivalentima“, objasnio je on i podsetio da će za manje od 15 godina, 2035, u Ujedinjenom Kraljevstvu stupiti na snagu zabrana prodaje vozila na benzin i dizel.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti