Da li ćemo 2030. moći da kupimo telefon koji nema štetan uticaj na klimu?

Kompanija Epl (Apple) najavila je da će do 2030. postati ugljenično neutralna, obavezujući se na borbu protiv klimatskih promena. Ovakav plan imaće uticaj na njihovo kompletno poslovanje, uključujući lanac snabdevanja, samu proizvodnju, kao i vek trajanja proizvoda.

Foto-ilustracija: Unsplash (Arnel Hasanović)

Korisnici koji za 10 godina kupe telefon Ajfon moći će da računaju na neto nulti uticaj svog uređaja na klimu, pri tome podrazumevajući i energiju potrebnu za napajanje.

Mnoge velike kompanije, poput Majkrosofta i Amazona, rade na pokretanju aktivnosti pomoću kojih će postati klimatski neutralne i tako dati svoj doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena. Međutim, kako naglašavaju stručnjaci, važno je da ovaj zaokret ka ekološkim normama bude u potpunosti održiv, te da se ne primenjuje praksa preusmeravanja „prljavog“ dela posla na druge kompanije.

Epl planira da se u potpunosti okrene obnovljivim izvorima energije, ali i korišćenju materijala koji nisu štetni za životnu sredinu i ne doprinose emisijama gasova sa efektom staklene bašte, kao i uklanjanju ugljenika iz atmosfere.

Epl se već obavezao da njihovih više od 70 dobavljača moraju koristiti obnnovljivu energiju za proizvodnju. Pored toga, investiraju 100 miliona dolara u projekte energetske efikasnosti za svoje dobavljače.

Počeli su da koriste aluminijum u proizvodnji, za koji se ne koristi ugljenik. Takođe, u proizvodnji prošlogodišnje serije uređaja već su koristili reciklirane materijale.

Epl sarađuje sa Zelenim fondom Sjedinjenih Američkih Država i Kine, kao i neprofitnom organizacijom za zaštitu životne sredine „Conservation International“ na obnovi mangrovih ekosistema u Kolumbiji i degradiranih površina savane u Keniji.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti