Njujork ulaže više od 655 miliona evra u razvoj mreže za punjenje električnih vozila

Foto-ilustracija: Unsplash (Humphrey Muleba)

Guverner Njujorka Endrju Kuomo najavio je prošle nedelje da će u proširenje infrastrukture za punjenje elektromobila na teritoriji te američke savezne države biti uloženo 656 miliona evra. Cilj ovog podviga jeste doprinos dugoročnom planu za smanjenje emisija štetnih gasova i materija i borbi protiv klimatskih promena.

Veći deo investicije – oko 612 miliona evra – obezbediće državna preduzeća, dok će sredstva u iznosu od 42,6 miliona evra biti izdvojena iz fonda, vrednog 2,5 milijardi evra, nastalog kao rezultat nagodbe sa kompanijom Folksvagen zbog afere Dizejgejt. Folksvagen je u periodu od 2009. do 2015. godine u 11 miliona vozila globalno ugradio softver za prikrivanje podataka o zagađujućim emisijama, od čega je oko pola miliona bilo namenjeno tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Na razvoju održive mobilnosti, kroz ulaganje u „vožnju na struju“, radi i Florida koja je početkom jula saopštila da će sa 7,5 miliona evra finansirati širenje mreže elektropunjača.

Iako je prodaja električnih vozila poslednjih godina rasla, tokom prošle godine je, prema izveštaju američkog Ministarstva energetike, njihov udeo u ukupnom broju prodaje bio tek 2 odsto.

Uprkos tome što su mnogi predstavnici auto-industrije unapredili kapacitet baterija, te elektromobili sada mogu da prelaze veće razdaljine pomoću jednog punjenja, istraživanja otkrivaju da kupci i dalje oklevaju da zamene tradicionalne četvorotočkaše onima na električni pogon zbog više cene i manjka punjača.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti