Teslini punjači konačno u Srbiji!

Današnji dan smo počeli lepom vešću o konačnom uvođenju subvencija za električna i hibridna vozila u Srbiji, a razvoj vozne flote bi svakako trebalo da bude ispraćen i uvećanjem kapaciteta infrastrukture za punjenje. U prilog tome da „vožnja na struju“ sve više uzima maha kod nas ide i puštanje u rad četiri punjača, čuvene američke kompanije Tesla, na parkingu robne kuće Ikea u Beogradu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Dress)

Reč je o tzv. superpunjačima, snage 150 kW. Za oko 20 minuta punjenja, oni Teslinim modelima S, X i 3 obezbeđuju mogućnost prelaska i do 250 kilometara.

Vozači još od ranije mogu da dopune svoje četvorotočkaše na električni i hibridni pogon kod beogradske Ikee i to na dva punjača marke Schneider Electric, snage 22 kW.

Informacija o dostupnosti Teslinih brzih punjača kod nas već je postavljena na sajt proizvođača. Pored ovdašnjih vlasnika Tesla elektromobila, oni će biti na raspolaganju i onima koji samo prolaze kroz zemlju, te je u skladu sa tim i izabrana lokacija u Bubanj Potoku u blizini auto-puta i nedaleko od glavnog grada.

Superpunjači će, prema navodima kompanije, nići i kod Aleksinca i Požege.

Tesla je najavila da će mrežu svojih punjača, pored Srbije, prošititi i na Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju i Moldaviju. Stanovnici i posetioci Hrvatske imaju priliku da dopune svoje Tesla automobile na ukupno osam punjačkih mesta.

Mapu elektropunjača u našoj zemlji i regionu pogledajte OVDE.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti