Inovativni svet braće Mask – Tesla, solarni crep, vertikalne farme, svemirske rakete

Foto-ilustracija: Unsplash (Taun Stewart)

SpaceX, Tesla, Neuralink, The Boring Company, Zip2, X.com i SolarCity – ove naizgled nasumično izabrane reči su, ipak, povezane, i to zato što su pobrojani zapravo nazivi kompanija u čijem je osnivanju učestvovao Ilon Mask. Čovek nadaleko poznat po električnim vozilima, želji za osvajanjem Marsa, neostvarenim biznis planovima i tvitovima zbog kojih bi neko pomislio da je nadmeni blizanac ili samoljubivi lav, a ne osećajni rak – Ilon je donekle poput lokalne prodavnice u kojoj možete da pazarite sve od igle do lokomotive s tom razlikom što je njegov asortiman nešto moderniji i obuhvata sve od implanta za mozak do svemirske rakete.

I njegovog mlađeg, manje popularnog brata Kimbala takođe odlikuje preduzetnički duh. Poslovanjem usmerenim ka održivom razvoju osvaja oblast za koju je Ilon trenutno nezainteresovan – poljoprivredu. Kimbal je prepoznao sve veću zainteresovanost stanovništva za ishranom na bazi biljaka i sve manju površinu zemljišta na raspolaganju, te njegova kompanija Square Roots svoje proizvode uzgaja na vertikalnim farmama. Pokrenuo ju je 2016. godine da bi naredne godine na Svetskom ekonomskom forumu osvojio zvanje „globalnog socijalnog preduzetnika“.

Kimbal je pratio svoju strast za hranom i obreo se u „uspravnoj“ proizvodnji više od 120 različitih useva – od dekorativnog bilja preko povrća do jagoda. Baš kao i stariji brat koji je razvio super-punjače, i on ima tendenciju da se razlikuje od konkurencije upotrebom superlativa. U procesu je otvaranja tzv. super-farme. Nju će činiti 25 kontejnera sa opremom za kontrolu klime, hladnjačom i drugim potrepštinama. Biće implementovane sve neophodne biosigurnosne mere, saopštio je on, a svetlost dana će ugledati za oko tri meseca. Kimbalov cilj je da Square Roots na trpeze širom sveta donosi sveže, lokalno uzgojene namirnice, ali i da podstakne mlade generacije da uzmu učešće u urbanom ratarstvu.

Ubrzanost klimatskih promena ostaviće milione ljudi koji se bave tradicionalnom poljoprivrednom proizvodnjom bez posla, ali „vertikalni farmeri“, prema mišljenju stručnjaka, neće biti oštećeni.

Naši preci su još 1900. godine otkrile mogućnost uspravnog uzgoja biljaka, ali je ona popularizovana tek pre otprilike 2 decenije zahvaljujući Diksonu Despomijeru.

Do 2050. godine, gotovo 80 odsto populacije živeće u urbanim naseljima, a broj Zemljana porašće za oko 3 milijarde. Naučnici su se zbog navedenog našli u rebusu – na koji način nahraniti toliki broj stomaka?

Trenutni kapaciteti poljoprivrede bi trebalo da se uvećaju za više miliona kvadratnih kilometara. Odakle? Ilon Mask još nije pokorio Mars. SpaceX možda nije srž rešenja tog problema, ali jeste Square Roots.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti